SportLifestyle

Čemu služi polukrug na vrhu šesnaesterca?

Ljubitelji nogometa ovih dana uživaju u egzibicijama najboljih europskih igrača. Europsko prvenstvo već ulazi u ozbiljniju fazu, donose se velike odluke i svi golovi vrijede dvostruko.


Nogomet se prati iz dana u dan, ali neka pitanja i dalje ostaju otvorena. Premda većina pasioniranih ljubitelja ove čarobne igre misli da zna sve, tu i tamo ipak postoje detalji – poznati samo onima najupućenijima.

Jeste li se ikada zapitali čemu služi polukrug na vrhu kaznenog prostora svakog nogometnog igrališta? Iako se čini da zapravo i nema funkciju ili da je ona ostala zarobljena u nekom drugom vremenu starih pravila, činjenica je da ovaj dio terena ipak ima svoje mjesto u pravilima igre.

Dok se izvode svi prekidi u tijeku igre, nogometaši koji ne sudjeluju direktno u izvođenju prekida moraju biti udaljeni od lopte 9.15 metara. Dakle, nakon prekršaja u polju, igranja rukom, nedozvoljene igre…

Polumjer na centru igrališta iznosi upravo 9.15 metara, a prilikom izvođenja prekida najbliži igrač od lopte mora biti udaljen 9.15 metara. Takva situacija je i prilikom izvođenja penala, a baš zbog toga je i napravljen polukrug na vrhu šesnaesterca – da bi igrače koji ne šutiraju odvojio od lopte.

Stvar je, dakle, u penalu. Neki će reći, tako mnogo kreča za tako neobično pravilo.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: hr.n1info.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close