KolumneDnevnik slučajnog prolaznika

‘Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma’: Ovako ga ja čekam!

Nisam baš nešto bitnoga zapazio, osim pokojeg neljubaznog konduktera i namrgođenih domorodaca. Terase su naravno pune, a turisti su počeli stizati. Zagreb je poprimio još jednu novu dimenziju gdje se osmjesi turista sukobljavaju s namrštenim licima domaćih, smetaju im gužve. Vrijeme je za polazak kući, stojim na tramvajskoj stanici i iščekujem šesticu. Slučajno se okrećem i vidim plakat koji poziva na obrazovnu reformu, na kratko se sjećam riječi omiljenog fakultetskog profesora koji poziva na sudjelovanje. Nisam pristupio prosvjedu, nažalost, no razmišljao sam o tome. Razmišljao sam o banalnim stvarima koje kao pojedinac mogu propovijedati, razmislio sam o svim onim lektirama koje sam morao pročitati, a kojih se danas ne sjećam. Razmišljao sam i o tome kako pisana riječ nije za svakoga najpogodniji način učenja, pa sam se usmjerio na audiovizualnu formu. Zašto, zašto ne bi postojali i filmovi koje moramo pogledati? Zašto o njima ne bismo raspravljali? Srednjoškolski profesor je znao pričati o tome kako postoji jedno pametno zašto za svaku od tih knjiga, ali znaš što? Nisam ga otkrio, pa sam razmišljao o svome pametnom zašto kao laik, kao dijete i razmislio sam, a ovo je moj odabir!

FILMOVI:

1. He named me Malala – Zašto? Nerijetko ono što uživaju jedni, drugima je luksuz. Mali se pokoravaju autoritetima, a tradicija uzima maha. U obrazovnom sustavu gdje sekularizam uzima maha, najmlađi moraju biti svjesni da nisu dovoljno mali da izražavaju svoje interese, a ako im roditelji ne govore, film o djevojčici njihova uzrasta najbolji je način koji će reći da se iako su mali ne moraju pokoriti nepravdi, već da mogu jasno izraziti negodovanje o situaciji baš kako je to učinila ova djevojčica. Djevojčica koja se izborila za ono što im pripada, njima najmlađima jer u borbi za moderniji svijet ne mogu sudjelovati samo stariji. Osim toga tamo gdje mladi potražuju idole osvrćući se na fizičke ideale ljepote, tamo im treba usmjeriti pažnju na one stvarne, djecu, ali djecu koja su za svog kratkog življenja napravila mnogo. Mnogo koje postaje dijelom njihovih života.

2. Inside Out – Zašto? Djeca su kroz svoje osnovnoškolsko razdoblje baždarena u animaciji. Crtani filmovi jasno upražnjavaju njihove interese, kako one statisfakcijske, tako i one druge – obrazovanje. Ipak, kvaliteta crtanog filma i mogućnost učenja nisu uvijek istovjetni, a ovaj animirani film jasno nas uvodi u funkcionirane ljudske psihologije predstavljajući ju na način podoban dječjem uzrastu. Likovi su osjećaji, sve ono što pojedinci imaju nastanjeno u svojoj mentalnoj bazi, a smatram kako će navedeni crtani film inicirati pitanja o temi, a pitanja će dati odgovore […] kasnije tko zna, možda i studij psihologije.

3. Pranje mozga – Paradoks rodne ravnopravnosti – Zašto? Riječ je o dokumentarnom filmu koji govori o problematici etiketiranja, a ista problematika iz moje osobne perspektive problem je ovdašnjeg društva. Nešto poput žigosanja ljudi rasprostranjeno je duž čitave zajednice, a sve se bazira na spolnoj odrednici. Smatram kako je o ovoj temu danas pogodno govoriti jer naše društvo elementarno degradira. Ovisno o spolnom obilježju već po rođenju postoji ono što je must have i ono što nije. Mlade se mora učiti kako spolno obilježje nije nužno kod odabira zanimanja ili boje, pa tako one najmlađe podobno je učiti da je u redu ako dječak nosi crvenu, odnosno djevojčica plavu boju, a one malo starije valja učiti kako odabir zanimanja nije rezultat seksualnosti. Društvo slobodnog odabira i društvo znanja društvo je rasta (iz moje osobne perspektive, opet!).

4. 5. Vlak u snijegu | We bought a zoo – Zašto? Riječ je o dva naizgled različita filma, no stvar je pouke. Među mladima važno je govoriti o zajedništvu, a u oba navedena filmska naslova zajedništvo je krucijalan faktor. Živimo u zajednici bez zajedništva jer smo učeni po principu ‘uzdaj se u se i u svoje kljuse’, ali ti jedan nećeš gurati veliki kamen, već će kamen gurnuti tebe. Za svaki pomak potrebno je raditi po onoj poznatoj “Kad se male ruke slože…” i zato naizgled banalni naslovi pripovijedaju mnogo. Zato što u zajedništvu leži snaga promjene, a bez promjene nema napretka, a napretka nema bez zajedništva?

Promicati: ravnopravnost, važnost zajedništva, ispravni idolizam i poticati na istraživanje.

KNJIGE:

1. Lada Vukić: Specijalna potreba – Zašto? Hrvatska književnost u duhu narativnosti koja kao rezultat nudi osvješćivanje. Ovo je takav svijet, svijet gdje nismo svjesni različitosti. Na ovom svijetu ne postoji niti jedan čovjek s istim genotipom, a taj različit genotip katkada poprima razmjere različitosti koji su vidljivi prema vani. Ova knjiga osim što promiče domaće stvaralaštvo osvješćuje postojanost različitih u društvu, nedaće koje prolaze, a vas u krajnosti, nadam se, može potaknuti da usvojite nove obrasce ponašanja i ne iskorištavate svoju fake superiornost.

2. Norman Vincent Peale: Možeš ako misliš da možeš – Zašto? Knjige koje iniciraju motivaciju postaju izlizane, no činjenica da od nekuda moramo početi jedno ovakvo štivo uzima neophodnim. Jednim ovakvim štivom, lako čitljivim, ali i korisnim stvorit ćemo svoju bazu misli, potražiti svoju motivaciju i otkrivati bolje(g) i konkretnije(g) knjige i sebe.

3. A.S.E.: Mali princ – Zašto? Postoji neka postupna gradacija i trenutak kada ćemo se suočiti s problemima modernog doba, pa je generalno važno i na onaj djetinji način predstaviti ih svakom uzrastu. Svjesnost njihova postojanja nudi mogućnost pronalaska rješenja koji će tebi kao pojedincu dati osnovne postavke onoga što ne želiš biti.

4. Bonton – Zašto? Doima se banalno, no postoji li važnijih stvari od bontona? Govoriti o bontonu znači odgajati pristojniju generaciju. Kratko i jasno.

5. Harvey Mackay: Plivati s morskim psima i sačuvati živu glavu – Zašto? Priča o okruženju. Bitno je govoriti o tim morskim psima koji će nerijetko biti prisutni kako bi usporili našu životnu bitku, a gospodin Mackay daje nam osnovne postavke o procesu donošenja odluka i suradnje. Osvrće se na probleme društva, a osvješćuje i ono najvažnije – otpuštanje onih koji nas sputavaju u samoostvarenju. Na putu od onoga što jesi, pa do onoga što želiš biti proći ćeš onim putem o kojim svi pričaju; putem uspona i padova, a ovo su savjeti koje ćeš trebati.

Promicati: motivaciju, heterogenost društva, društvene probleme, proaktivnost i traženje rješenja.

Glasajte za mene!

P.s. svjestan sam kako obrazovna reforma propovijeda znatno više, ali nećemo o tome.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close