VijestiLifestyle

Čeka nas jedan pravi ljetni tjedan: Računajte na visoke dnevne temperature, ali i sve toplije noći

Satelitska snimka pokazuje vedrinu nad gotovo cijelom Europom. Atmosfera je stabilna. Ciklonalni sustav koji pristiže na vrata Portugala, sa svoje južne strane povlači iznimno vruć afrički zrak prema zapadu Europe i donosi nezapamćene temperaturne rekorde.


Za nekoliko dana takav sustav premješta se i prema istoku Europe, odnosno prema našim krajevima, donoseći drugi toplinski val u cijelu zemlju.

DO KRAJA DANA

Nakon ugodnog i svježeg jutra u unutrašnjosti sa slabim sjevercem, temperatura će polako rasti. Na moru će već do podneva biti vruće, unatoč umjerenoj buri na jugu, pod Velebitom jakoj, s udarima oko 100 km/h. Bura se popodne smiruje. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će drugi dio ponedjeljka biti sunčan, ali i umjereno vjetrovit. Puhat će sjeverac i donositi ugodu na maksimalnih 30 °C u hladu.

Na istoku zemlje i popodne sunčano, samo će u zapadnoj Slavoniji biti visokih i tankih oblaka koji neće stvarati sjenu. Maksimalna temperatura u hladu bit će oko 29 °C i mjerit će se između 15 i 16 sati. Uz sjeveroistočnjak, slab do umjeren, bit će to podnošljiva vrućina.

U Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti će i popodne biti potpuno vedro. Duž cijele obale vjetar okreće na sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će donijeti blago osvježenje, pa će biti malo manje vruće u odnosu na jučer.

I na sjevernom Jadranu i u gorju gotovo potpuno vedro. Bura će oslabjeti uz obalu i okrenuti na vjetar s mora. Najviše dnevne temperature kretat će se oko 33 °C uz obalu, u Gorskom kotaru i Lici ugodnije: od 26 °C do 28 °C.

U NASTAVKU TJEDNA NA KOPNU

Svakim danom bit će sve toplije. U unutrašnjosti od sredine tjedna kreću vrućine koje će utjecati na zdravlje. Za vikend uz južni vjetar prelazimo preko 35 °C. Pritom, u četvrtak postoji veća vjerojatnost za popodnevno nevrijeme na zapadu, u noći na petak i na istoku.

U NASTAVKU TJEDNA NA MORU

U Primorju jaka bura i u utorak prijepodne, nakon čega slijedi dnevna ljetna cirkulacija slabog vjetra s mora i kopna. Vruće će biti cijeli tjedan, ali uz blagi porast i dnevne i noćne temperature prema vikendu. Vedrinu će u drugom dijelu tjedna zamijeniti poneki lokalni tamni oblak uz pljusak.

U najvišem sunčevom položaju i uz obilje vedrine, danas će UV indeks, broj koji pokazuje štetnost ultraljubičastog zračenja, biti vrlo visok. Imajte na umu da koža pamti, ali i da je reflektirano odnosno odbijeno zračenje od tla, vode ili mora također opasno, osobito za najmlađe!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close