LokalnaPolitikaIzdvojeno

Čeka li Liku politički “crni labud” na lokalnim izborima 2021.?

FENOMEN NEOČEKIVANOG GUBITNIKA

Ličko-senjska županija je po mnogočemu specifična u Hrvatskoj, a posebice po činjenici da je uvijek na začelju većine ljestvica koje prikazuju demografske, gospodarske i političke pokazatelje u usporedbi s drugim županijama u Hrvatskoj. Hoće li takva osiromašena županija doživjeti svog prvog “crnog labuda”?


Mnogi kažu da je s druge strane Lika svoje negativne pokazatelje u ekonomiji, demografiji i politici, nadomjestila ljepotom prirode, gostoljubivošću, i vječnim “potencijalom”. Od vječnog potencijala Ličani ne mogu živjeti i to su dokazali masovnim iseljavanjem u proteklih desetak godina, a ustanove, institucije i političari koji bi se time trebali baviti, skromnih su kapaciteta kako bi potencijale ostvarili, što bi utjecalo na demografiju i pozitivan prirast koji im je tako nedosanjan.

Saborskog zastupnika Lika nije trebala ni imati

Podsjetimo na jedan primjer. Ličko-senjska županija ima saborskog zastupnika kojeg po prolaznim mjestima na listi HDZ-a za devetu izbornu jedinicu nije ni trebala imati. Osim toga, sadašnja saborska zastupnica iz Ličko-senjske županije nevidljiva je u medijima, što također znači i da uopće nema vidljivih koraka. Lokalni HDZ istovremeno ignorira medijske upite, a čelnik županijskog HDZ-a ne pokazuje velik interes za komunikaciju s ličkim medijima.

Što dalje? Tko se to bori u novom velikom ličkom ratu?

Posljednjih godinu dana Milinović je u velikom ratu sa svojom najjačom i najboljom dojučerašnjom ponosnom strankom. Milinoviću su se pridružili i njegovi dojučerašnji oštri protivnici, Kostelac i Dabo, doduše obojica također bivši članovi HDZ-a, i u tom sastavu odlučili su pokazati “novom” HDZ-u Ličko-senjske županije gdje mu je mjesto – nigdje. HDZ je na to reagirao na način da je pokušao zbiti redove, no svi će se složiti da je taj HDZ daleko od onog starog. Petry i Kovačević kadrovi su “novog” HDZ-a, dok su Šutić i Kustić Milinovićevi dojučerašnji bliski suradnici. U tom sastavu, jedino je Petry proaktivan kako bi smijenio Milinovića, i to mu se mora priznati.

Mediji HDZ-a i Milinovića

Obje strane imaju svoje medije odnosno portale, neki pojedinci i po nekoliko njih, i taj rat putem medija između HDZ-a i Milinovića, Kostelca i Dabe traje već više od pola godine. Svakodnevna priopćenja, reagiranja, vrijeđanja, blaćenja, pokušaji difamacije, lička su medijska svakodnevica u rukama onih koji bi samo trebalo objektivno informirati građane. Postalo je iznimno teško pratiti svu silu pravih i krivih stavova, dok istovremeno znamo da je do jučer sve to bilo isto društvo.

Stiže li u Ličko-senjsku županiju fenomen “crnog labuda”?

Ono što se s obzirom na predizborna obećanja dviju velikih takmaca u Ličko-senjskoj županiji događa, je velika mogućnost pojavljivanja crnog labuda. Podsjetimo, crni labud je atraktivizirao profesor Robert Kopal, kad je loš rezultat na izborima HDZ-a prozvao znanstvenim fenomenom “crnog labuda”.

Crni labud je veliko odstupanje od očekivanja a tom teorijom se bavio Nassim Nicholas Taleb, libanonsko-američki publicist, filozof, analitičar trgovinskih i poslovnih rizika. Crni labud je nepredvidivo i neočekivano odstupanje od očekivanog rezultata, a u Ličko-senjskoj županiji trenutno dvije liste i nekoliko kandidata, najavljuje fenomenalnu, veliku, nadmoćnu, pobjedu.

S obzirom da su gore spomenuti mediji HDZ-a i Milinovića kroz protekle mjesece sustavno pokušavali objasniti biračima Ličko-senjske županije da su upravo oni, najjači, svemoćni, pobjednički, boljitak za Ličko-senjsku županiju… u javnosti se stvorila percepcija ogromne, nesavladive, nadmoćne, superiorne, nadmoći jednih ili drugih. Međutim, to nije realno. Problem je u tome što u Lici na izbore izlazi između 50 i 60% birača u njenim najboljim danima, što je nešto manje od njih 20 000 ukupno. Od toga broja, potrebno je uzeti u obzir da HDZ više nije motiviran kao nekad, ali i da Milinović nema infrastrukturu kakvu je nekad imao. Tu se možda otvara ozbiljan put za treću opciju u Ličko-senjskoj županiji.

Treći put bi mogao iznenaditi?

U proteklih tjedan dana na ličkoj političkoj sceni dogodio se mogući zaokret. Riječ je o kandidaturi za župana koju je istaknuo Danijel Tušak, uspješni poduzetnik s tvrtkom koja ima preko 50 zaposlenika. Tušak se pridružio listi Starčevića, poznat je u županiji s obzirom na svoju poslovnu raširenost po svim njenim dijelovima, i faktor je na koji HDZ i Milinović nisu računali. U prvoj anketi koju su naručili neki političari, Tušak je već dobio 8%, a tada je tek istaknuo svoju kandidaturu i imao je svega par medijskih objava.

Hoće li ovaj put crni labud biti HDZ, ili će to možda biti njegov drugi takmac odnosno stranka Darka Milinovića, znati će se 16. svibnja. Jedini tko može profitirati je Tušak i njegova nezavisna lista u suradnji sa Starčevićam i HSP-om. Ostale karte su već podijeljene. A o crnom labudu ili labudima, pisati ćemo svakako nakon izbora.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close