AutomotoIzdvojeno

ČASTEKOV “OAKLAND” Počela je demontaža auta prvog otočkog apotekara!

NAJSTARIJI HRVATSKI AUTOMOBIL

U Muzeju oldtimera Presečki u Krapini počela je demontaža najstarijeg “hrvatskog automobila”, izvijestili su na Facebook stranici Oldtimeri na hrvatskim cestama.


Riječ je o američkom modelu Oakland True Blue Six iz 1925. godine, sportskoj limuzini s cabrio krovom i četvoro vrata koja je proizvedena u samo 33.500 primjeraka.

Automobil je kupljen na Zagrebačkom Zboru 1928. godine od trgovca Ferdinanda Budičkog, a čitav život imao ga je samo jedan vlasnik – apotekar Franjo Častek iz Otočca, koji ga je vozio od 1929. do 1941. godine, kada je nesretno stradao u Drugom svjetskom ratu.

U narednim godinama Častekova supruga je automobil uspjela sačuvati od raznih vojski i uništenja tako što je sakrila bateriju za pokretanje. Od 1941. godine najstariji automobil je stajao u garaži i nije bio vožen, sve do lipnja prošle godine kada je premješten u restauracijski odjel Muzeja automobila Presečki u Krapini, gdje će nakon restauracije biti izložen.

Vozilo je danas u nevjerojatno dobrom stanju. Osim što je limarija izuzetno zdrava, Oakland nikada nije rastavljan te se na njemu nalazi 99% originalnih dijelova.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Oldtimeri na hrvatskim cestama / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close