Lifestyle

CARPOOLING – jednostavniji način putovanja

Carpooling je odlična inovacija. Riječ je o ponudi i potražnji mjesta u automobilu prilikom putovanja. Na internetskim stranicama možete pronaći ponuđene destinacije ili ponuditi nekome mjesto u svom autu.

Zašto koristiti carpooling?

– Možda su vam troškovi putovanja (cestarina, gorivo, prtljaga…) preskupi pa vam je jednostavnija opcija potražiti nekoga tko ide u smjeru u kojem idete i vi. Tu se pojavljuju dvije opcije: imate automobil i slobodno mjesto, ili tražite  nekoga tko ima automobil.

– Manje je onečišćenje okoliša ako je manje prijevoznih sredstava u pogonu.

– Smanjuje se gužva u prometa i zauzimanje parkirnih mjesta.

– Uvijek možete upoznati nove zanimljive ljude…

Carpooling je nastao u SAD-u gdje su u pojedinim državama uveli i posebne prometne trake za one koji traže ili nude prijevoz.

Carpooling.com je njemačka internetska stranica koja broji gotovo 6 milijuna korisnika iz 40 zemalja Europe. Akciju su organizirala tri njemačka studenta i njihov se opseg rada u kratkom roku proširio. Danas u njihovom uredu rade ljudi iz 22 različite zemlje, a cilj im je povezati svijet.

Hrvatska ima nešto slično. Carpooling.hr, Ajmo skupa, timskavoznja.com su naše verzije usluge. Stranice su puno manje aktivne od njemačke, ali postoje i možete pronaći ili ponditi prijevozne usluge.

Carpooling_7e52f8_231682

Iskustva su različita, pozitivna, negativna, smiješna, zanimljiva… Izdvojit ćemo neka od njih:

Adele, BC: “Dok sam studirala, bilo mi je emocijalno i financijski teško. Nikad mi nije ostalo dovoljno novca da platim kartu za put do fakulteta i natrag dva puta tjedno. Zahvaljujući carpooling prijatelju, podijelili smo troškove na pola. Za carpooling se brine odlična tvrtka. Dečko koji me vozio dao mi je puno savjeta o studiranju.”

Florijan, RH: ”Jednostavna je računica, ako staviš 4 osobe u jedan auto to je otprilike četiri puta bolje za okoliš nego kad putuješ sam zato što su i troškovi poput benzina manji, a i manja je količina ugljičnog dioksida koji ispuštaš u atmosferu.“

Dale Butler, UK: “Ponudio sam prijevoz iz Lilla do Londona. Osoba koju sam trebao voziti rekla mi je da ću odvesti njegovog prijatelja koji ne govori ni francuski ni engleski. Kad smo stigli u luku Dunkirk, prilikom pregledavanja dokumenata, ispostavilo se da je Poljak imao lažne dokumente. Uhićeni smo i odvedeni na ispitivanje. Morao sam ostaviti automobile na javnom parkiralištu i odveli su me 40 km dalje do postaje u Calasisu. Zatvorili su me u smrdljivu sobu gdje je netko već spavao. Rekli su mi da mi prijeti 5 godina zatvora jer sam pokušao prevesti preko granice illegalnog imigranta. Zbog stresa sam završio u bolnici. Kad mi je jedan policajac napokon povjerovao, morao sam platiti taksi 60 eura da bi se vratio do svog auta. Zakasnio sam na brod, ali mi nisu ponovno naplatili kartu kad sam im ispričao što mi se dogodilo.”

Petar, RH: “Uslugu carpoolinga sam koristio između 30 i 40 puta, budući da si na ovaj način proširujem i nadopunjujem mogućnosti već 5-6 godina. Putovao sam na mnogo relaciji, primjerice Zagreb – Rijeka, Zagreb – Zadar, Pula – Rijeka, a baš prije par dana i Pula – Split. Uštede variraju ovisno o destinaciji. No u svakom slučaju one postoje te nisu ni zanemarive. Prema mojim iskustvima ušteda je bila barem 50 posto, a negdje čak i više u odnosu na cijene autobusnih karata. Evo i primjer. Za relaciju Zagreb-Rijeka cijene busnih karata u jednom smjeru se kreću od 100 do 150 kuna, a ja dijeljenjem troškova prijevoza nisam nikada platio preko 50 kuna. Prije polaska do sada nisam imao klasični strah, ali je bila prisutna neka pozitivna nervoza, iščekivanje u neznanju. Negativnih iskustava nisam također nisam imao, ali neka su bila manje pozitiva od drugih. Stvar je i u tome hoćete li se ‘kliknuti’ sa suputnicima ili ćete tih nekoliko sati provesti u neugodnoj šutnji”

Rizici postoje, ali više je pozitivnih iskustava nego negativnih. Olakšajte situaciju sebi i drugima, smanjite troškove, upoznajte nove ljude i steknite nova iskustva.

Tekst: Tamara Hodak

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close