Novac

Carinska uprava u samo pola godine naplatila 53 milijuna kuna kazni

Veliko ‘ne’ je za meso i mliječne proizvode koji se ne smiju prenositi iz trećih zemalja, kod ribe može do nekih količina


Tko putuje u zemlje koje nisu Hrvatska, moraju znati da se preko granice nikako ne smiju nositi meso i mliječni proizvodi jer bi vas kaznom mogla opaliti Carinska uprava.

Oni su samo u prvoj polovici ove godine izdali 4617 prekršajnih naloga i naplatili novčane kazne oveće od 53 milijuna kuna. Kako donosi net.hr, ako sakrijete i pokušate nešto prenijeti, kazne idu od 3000 do 100.000 kuna.
To bi trebali znati oni koji u susjedne zemlje idu možda u špeceraj. A jednom kad roba “padne”, ona se u pravilu uništava.

“Međutim, postoji i mogućnost doniranja, ali Carinska uprava ima rezervu kod donacije, na način da ne možemo dati ispravu o zdravstvenoj ispravnosti hrane, nego to mora ishoditi onaj tko donaciju prima. S obzirom na to da je to složen postupak, a radi se o brzo kvarljivoj robi, često je to komplicirano“, pojašnjavaju iz Carine.

Osim što su naplatili pvi[e od 53 milijuna kazni, Carinska uprava do lipnja zaplijenila je 1,330.689 komada cigareta te 39.547 kilograma duhanskih proizvoda. Bilo je tu i dosta droge, pa su službenici zaplijenili 219.708 grama heroina, 61.600 grama kokaina, 686 grama marihuane te 3,90 grama amfetamina, odnosno sintetičke droge. Zaplijenjeno je i 1,618.707 komada lijekova koji sadrže narkotike. U prvih šest mjeseci 2022. godine, 18 su puta putnici pokušali krijumčariti oružje preko granice.

Neka hrana, kao primjerice riba, slobodno se u određenim količinama prevozi. No, to ne vrijedi za meso i mesne prerađevine te mlijeko i mliječne prerađevine, koji su zabranjeni te ih ne smijete uvoziti u RH iz takozvanih trećih zemalja. I ti su se proizvodi našli na popisu onih koje je Carinska uprava zaplijenila, a u prvih pola godine, zaplijenjeno je 6482 kilograma mesa i mesnih prerađevina te 4529 mliječnih proizvoda.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close