VijestiZdravlje

Capak: Prvomajski roštilj je dopušten, ali uz fizičku distancu

MAKSIMALNO 5 OSOBA

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju kako građani mogu ići na prvomajski roštilj, ali da pritom i dalje trebaju paziti na mjere zaštite od koronavirusa i održavati fizičku distancu.


Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno, rekao je Capak za Dnevnik RTL televizije.

Od građana očekuje da se drže svih mjera koje je stožer propisao, a smatra da su dosad pokazali svijest i odgovornost zahvaljujući čemu se i postigao ovakav uspjeh.

Dobra epidemiološka situacija, velike rezerve u zdravstvenom sustavu…to nam daje mogućnost da malo popustimo karantenske mjere od prije više od mjesec dana. To smo odlučili napraviti vrlo oprezno i u fazama, a sutra počinje prva”, rekao je Capak.

Na pitanje kako to da nitko nije kriv za situaciju u u Domu za starije u Splitu, Capak je odgovorio da je koronavirus vrlo komplicirana bolest.

Radi se o kompliciranoj bolesti. Jako puno osoba uopće ne zna da su bolesne. Netko tko nema simptoma normalno da ide na posao, rekao je Capak i dodao kako su brzo reagirali i uveli testiranje za one koji rade u smjenama u domovima. Slično se, rekao je, događalo u cijeloj Europi, pa i u Hrvatskoj.

Najbitnije je da se brzo reagiralo i da se bolest stavila pod kontrolu”, dodao je.

Capak je najavio da planiraju kod bolesnika zabilježiti težinu i visinu, jer se pojavilo nekoliko studija o mogućnosti težeg oboljenja kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, te je kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close