Zdravlje

Capak potvrdio: Izolacija će se skratiti na 10 dana

NOVI KRITERIJI

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na N1 televiziji govorio o najavljenim promjenama što se tiče testiranja i izolacije oboljelih od koronavirusa.


Potvrdio je da će u novom dokumentu stajati da će od sada izolacija trajati 10 dana umjesto dosadašnjih 14.

Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je Capak.

Dodao je da se kriteriji za testiranje neće bitno mijenjati, osim za učenike i studente u domovima kao i za one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje.

Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade”, kazao je.

Treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom.

Capak je kazao i da je današnji niži broj novooboljelih posljedica manjeg broja testiranja vikendom.

To nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti, rekao je Capak za N1 dodajući da sada plaćamo danak velikog broja oboljelih tijekom kolovoza.

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close