VijestiZdravlje

Čak 5 posto očeva u Hrvatskoj nisu biološki očevi

Analizom DNK muškarac iz Varaždina je utvrdio da nije biološki otac djetetu (7) za koji je cijelo vrijeme mislio da mu je sin. Čak je zadnjih pet godina plaćao alimentciju za njega.


To zapravo ne čudi jer neke statistike pokazuju da je u Hrvatskoj “pogrešnih” očeva otprilike pet posto a realno je da čak 6 posto očeva u Hrvatskoj zapravo nisu biološki očevi. Podaci o neslaganju u očinstvu Hrvatsku stavljaju u europski prosjek, iako jug Velike Britanije od tih podataka znatno odskače. Tamo čak 30 posto očeva nisu biološki tate svojoj djeci. Najmanji problem imaju Švicarci jer je kod njih samo 0,8 posto neslaganja DNK u očinstvu.

Provjera očinstva u zadnjih deset godina, zahvaljujući DNK analizi, postala je dostupna svima pa se sve više očeva odlučuje za nju. Ali i majki.

Naime, znanstveno istraživanje koje su prije šest godina proveli Medicinski fakultet u Osijeku i privatni Forenzički laboratorij Genos, a objavili su ga u uglednome međunarodnom časopisu Journal of Forensic Science otkrio je tajnu hrvatskih rodilišta – majke su zbog zamjene beba odgajale tuđu djecu. Istraživanje DNK parova roditelja i djece je provedeno u sklopu potrage za nestalima u Domovinskom ratu, a nitko ne zna kako su se zamjene dogodile.

U Hrvatskoj čak troje djece od njih tisuću nisu biološka djeca svojih roditelja. Točnije, čak su tri majke od njih tisuću iz rodilišta otišle s pogrešnim djetetom i to nikad nisu doznale.

Pročitajte više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close