ScenaKultura

Čak 28 pjesama A. G. Matoša je uglazbljeno!

Antun Gustav Matoš jedan je od naših najvećih pjesnika. Osim što je veliki pjesnik, pisao je eseje, feljtone i putopise. O Matošu se uči u školi, a svaki se svaki drugi turist koji posjeti Zagreb vraća kući sa slikom kraj Matoša. No, jeste li znali da je čak 28 osam njegovih pjesama uglazbljeno?


Prva pomisao na Matoševe uglazbljene pjesme vjerojatno vam je legendarna ‘Utjeha kose’ u aranžmanu Hladnog Piva. Osim izvedbe pankera iz Gajnica, kratkim pretraživanje YouTubea možete naći glazbene verzije ove pjesme Hrvoja Hegedušića, grupe Olovni ples, Davida Milutinovića, Saše Kabilja i Crne udovice.

Osim ove, uglazbljeno je još 27 Matoševih pjesama. Pjesma ‘Notturno’, uglazbljena je u čak osam skladbi.

Matoš je rođen u Tovarniku 1873. godine, ali se sa samo dvije godine s obitelji seli u Zagreb. Osim u glavnom hrvatskom gradu, živio je i radio u Beogradu i Parizu. Radio je kao novinar, literat, novelist i kritičar.

Činjenica da je čak 28 Matoševih pjesama uglazbljeno čini se još zanimljivija, kada se stavi u kontekst. Matoš se poezijom počeo baviti dosta kasno, tek oko 1906. godine, a do kraja života izdao je tek osamdeset pjesama. Umro je samo osam godina nakon što je objavio prvu pjesmu, 1914. godine u Zagrebu.


Tekst: srednja.hr
Foto: wikimedia.org

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close