Tech

Čak 15 posto aplikacija za pametne telefone je zlonamjerno

Otprilike petnaest posto svih dostupnih aplikacija za pametne uređaje potajno učitava golemu količinu nevidljivh oglasa, koji dnevno mogu potrošiti i do dva gigabajta podatkovnoga prometa na fotografije i videe koje korisnici zapravo nikad nisu vidjeli.


Takve aplikacije mogu trošiti bateriju i pokretati intenzivne operacije u pozadini uređaja, koje se nastavljaju odvijati čak i kad je aplikacija zatvorena. Aplikacije također imaju pristup postavkama uređaja, putem kojih ga sprečavaju od stanja mirovanja, mijenjanja ili brisanja memorije, kao i praćenje lokacija.

Provedena ekstenzivna studija

Tvrtka koja se inače bavi provjeravanjem zlonamjernih aplikacija i softvera kod oglašivača, Forensiq, provela je ekstenzivnu studiju, u kojoj je analizirala dvanaest milijuna uređaja s oko 16 milijardi pregledanih oglasa na aplikacijama za Android, iOS i Windows Phone.

“Željeli smo pokazati javnosti kako je napadna ova prijevara, ne samo za oglašivače, koji plaćaju za oglase koje nitko ne vidi, nego i za ljude koji koriste aplikacije na sitnim uređajima ograničene dostupnosti i moći”,kazao je glavni znanstvenik Forensiqa Mike Andrews.

Gotovo je nemoguće provesti potpunu provjeru

Svakodnevno se na pametne uređaje skine nekoliko milijuna aplikacija, a svaka aplikacija prolazi kroz određene filtere. S druge strane, velika većina tih aplikacija ima ugrađene oglase. Iako one prolaze kroz određenu provjeru, masovnost i aplikacija i oglasa onemogućava potpunu provjeru svega i tu zlonamjerni softveri i aplikacije stupaju na snagu. Iskorištavaju masovni promet i naprosto se prikače nasumično odabranim aplikacijama.

Međutim, u Forensiqu su napravili algoritme koji provjeravaju lažne oglase, za koje se može otkriti da nisu ljudski napravljeni. Zaražene aplikacije postoje bez obzira na sve provjere i zaštitu koju nude operativni sustavi mobilnih uređaja. Aplikacije se ponašaju poput trojanaca i teško je utvrditi njihovu zlonamjernost, sve dok ne dospiju u uređaj.

Ipak, postoje dva rješenja

“Sa znanstvenoga stajališta ovo je nemoguć problem. Na kraju dana, developeri aplikacija uvijek mogu promijeniti što one točno rade jednom kad postanu javno dostupne”, kazao je Andrews. Međutim, gotovo je nemoguće otkriti koliko je strana uključeno u te zlonamjerne aplikacije. “Ne možemo znati tko je sve točno uključen, ali zasigurno je da mnogi profitiraju”, kazao je izvršni direktor i osnivač Forensiqa David Sendroff.

Međutim, nije sve tako crno. Istraživači kažu da ipak postoje dva načina da se korisnici zaštite od ovakvih aplikacija, koje mogu nanijeti štetu i uređaju, a potencijalno i njima, koristeći njihove podatke. Prvo, pogledati recenziju aplikacije, putem koje bi se od drugih korisnika moglo doznati koristi li njihove podatke i tako otkriti da se radi o potencijalno zlonamjernoj aplikaciji. Drugi je potpuno zabraniti korištenje podataka uređaja, ukoliko to aplikacija ne zahtijeva za normalno funkcioniranje.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close