Scena

Burnumske Ide u NP Krka

Nacionalni Park Krka definitivno obara sve rekorde! Gornji tok Krke sve je veća turistička atrakcija, a broj posjetitelja na ulazu Roški slap povećao se za 35% u odnosu na prošlu godinu, što govori u prilog dobroj strategiji rukovoditelja nacionalnog parka.


Osim Roškog slapa povećanje bilježe i Burnum, Kistanje i Puljani za 45%, zatim ulaz Lozovac za 7% i ulaz Skradin za 17%.

Ovi pozitivni trendovi rezultat su sustavne valorizacije lokaliteta uzvodnog toka rijeke Krke. Uređenje poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina te završetak arheoloških istraživanja i otvorenje važnog pretpovijesnog lokaliteta, Oziđane pećine, privukli su brojne posjetitelje da otkriju očaravajuću ljepotu srednjeg i gornjeg toka.

Temeljni fenomen NP Krka je sedra, iz vode istaloženi vapnenac, koja je, duž cijelog toka rijeke, oblikovala sedam očaravajućih sedrenih slapova (Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacku slap, Roški slap i Skradinski buk). Sedra je česta pojava u površinskim tokovima dinarskog krša, ali rijetko gradi slapove poput onih na Krki.

Zahvaljujući njezinu geografskom položaju i velikom broju različitih staništa, uz rijeku Krku nalazi se raznolik i slikovit biljni svijet s 1022 svojte. Životinjski svijet parka čine brojne endemične, rijetke i ugrožene vrste, što rijeku Krku svrstava među najvrednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i Europi.

Za posjetitelje je otvoren tijekom cijele godine a može se obilaziti vodenim i kolnim putem, biciklističkom stazom te atraktivnim poučno-pješačkim stazama. Staze su opremljene edukativnim tablama s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu Parka te kulturnim i povijesnim zanimljivostima. Ukupno ima 10 edukativnih staza, od kojih je jedna, dužine 3400 m, biciklistička, a poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, duga 8,5 km, jedna je od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj.

Krk_waterfalls

U ljepoti krajolika koji je oblikovala rijeka Krka i njena pritoka Čikola, može se uživati i brojnih vidikovaca. Smaragdno zelenim kanjonom rijeke Krke voze izletnički brodovi do otoka Visovca, Roškog slapa i do Manastira Krka te srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj.

Činjenici da rukovoditelji znaju svoj posao, u prilog ide i turistička nagrada “Simply the best” za inventivnost i kreativnost u turizmu te doprinos razvoju turističke ponudelokalne zajednice koju je NP Krka dobio prošle godine u kategoriji ‘Razvoj novih proizvoda i unapređenje usluga’. Priznanje je dodijeljeno za kreativnu realizaciju projekta Burnumske Ide, serije interaktivnih događanja s ciljem promocije Nacionalnog parka i arheološkog nalazišta jedinog rimskog vojnog amfiteatra u Hrvatskoj.

Burnumske Ide ideja su zaposlenika NP Krka koji su željeli oživjeti noći punog mjeseca – Ide, kada su se prije 2.000 godina održavale posebne svečanosti i proslave. Događaj je to u kojem se rekonstruira povijest prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva uz nezaobilazne elemente legionarskih i borilačkih vještina, a sve upotpunjeno različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz rimskog doba.

Program izvodi kostimirani ansambl u čijem su sastavu šminkeri, frizeri, glumci i artisti, ali većinu uloga tumače djelatnici Nacionalnog parka. Publika pristiže organiziranim prijevozom i individualno još za dana kako bi iskušala neke od ponuđenih delicija ili se okušala u društvenim igrama, no glavni program počinje kad se spusti noć. Dosta je inozemnih turista koji uživaju u atrakcijama Ida. Pod vedrim nebom izmjenjuju se glumačke družine, pjesnici i svirači, ali pod mjesečevom svjetlosti najviše pozornosti privlače plesači s vatrom koji u pratnji bubnjeva vješto žongliraju bakljama. Plesačice su oduvijek posebna atrakcija.

DSCN9088

A sve je to uvod u najvažniju točku: bespoštednu borbu gladijatora u kojoj o sudbini pobijeđenog odlučuje – palac. Carev, naravno! Burnumske Ide svakako su događaj koji nikako ne smijete propustiti s obzirom da se ove godine, 8. kolovoza na Burnumu očekuje više od 15.000 posjetitelja!

NP Krka prepoznala je važnost razvoja kulturnog turizma kao jedan od prioriteta u razvoju diverzifikacije turističke ponude, kako bi se smanjila opterećenost pojedinih lokaliteta koji su više posjećeni i preusmjerila potražnja na manje posjećene lokalitete kao što je Roški slap, Burnum, Manojlovački slapovi i dr. Pritom je kulturni turizam integriran u ukupnu turističku ponudu NP Krka, čime se izgrađuje jedan cjelovit imidž parka kao destinacije s bogatom prirodnom ali i kulturnom baštinom. Razvojem kulturnog turizma potiče se lokalni ponos, skrb za materijalnu i nematerijalnu baštinu te se otvaraju poduzetničke mogućnosti raznim subjektima na cijelom području parka.


Tekst: vecernji.hr
Foto:  cdn.sibenik.in / upload.wikimedia.org

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close