VijestiLifestyle

Buran vikend za gotovo 2.000 vatrogasaca

Vikend iza nas obilježio je ekstremno jak vjetar koji je diljem Hrvatske, a osobito na priobalju, prouzročio brojne probleme zbog čega su vatrogasci danonoćno bilježili intervencije.


Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, od 22. do 25. veljače na intervencijama je sudjelovalo gotovo 2.000 vatrogasaca na 436 intervencija. Na području priobalja je zabilježena ukupna 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade. U požarima raslinja na otvorenom prostoru  zabilježeno je ukupno 149 požara, a opožarena površina iznosi 599 ha. U gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila.

Treba istaknuti kako je najveća opožarena površina, od 160 ha, zabilježena na požaru kod Tribunja koji je izbio u subotu, 23. veljače.

U požaru u kojem je snažna bura potpomagala njegovo širenje su sudjelovala 42 vatrogasca. Od jutros je požar lokaliziran te vjerujemo kako će do kraja dana biti proglašen ugašenim, rekao je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

I dalje gori na području kod Medaka u blizini Gospića. Površina zahvaćena požarom je velika te je jednim dijelom zahvatila i minirana polja što dodatno otežava intervenciju.

Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području. Na terenu je trenutno 14 vatrogasaca sa 5 vozila, a gori nisko raslinje i makija, kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske. Zabilježeno je 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja sa opožarenom površinom od 377 hektara.

Vatrogasci još jednom pozivaju građane na dodatan oprez, te apeliraju da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena. Ukoliko primijetite požar, odmah obavijestite vatrogasce na 193.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close