ZnanostTech

Budućnost smartphonea: E-koža

Nošenje glomaznih smartphoneova i primjena velike i teške medicinske opreme uskoro bi mogla postati prošlost, sudeći po studiji o inovativnom izumu stručnjaka sa Sveučillišta u Tokiju, objavljenoj 15. travnja u časopisu Science Advances. Ultra tanka fleksibilna elektronička koža s trobojnim svjetlećim diodama mogla bi se veoma skoro integrirati u našu svakodnevnicu, a redovnu primjenu imala bi u medicinskim, građevinarskim i arhitektonskim aktivnostima.


Pametne svjetleće tehnologije koje smo dosada imali priliku gledati samo u filmovima napravile su iskorak s TV ekrana te će uskoro postati integralni dio ljudske svakodnevnice, dok je suvremeni napredak informacijskih i komunikacijskih znanosti omogućio jedinstven dizajn e-kože i komercijalizaciju nosive elektronike.

E-koža je sačinjena od ultra tankih fleksibilnih polimernih svjetlećih dioda i organskih detektora svijetlosti, koje bismo mogli determinirati kao male pločice energetski učinkovitih svjetala koje se pale i gase pri izlaganju električnom impulsu. Crvene, zelene i plave svjetleće diode gotovo su identične onima koje se upotrebljavaju pri izradi zaslona za pametne telefone, no laminiranje optičkih uređaja na kožu u ovom slučaju omogućava postizanje pametnog sustava elektroničke kože sa senzorima za nadziranje zdravlja. Inovacija funkcionira na način da optički senzor detektira i mjeri biološke informacije koje zatim prikazuje putem analognog ili digitalnog zaslona laminiranog na licu ili ruci.

Novi izum demonstriran u Japanu moguće je laminirati na ruku te nositi poput privremene tetovaže, a uspjeh inovacije leži u modernom ultra fleksibilnom dizajnu debljine svega tri mikrometra, što e-kožu čini trinaest puta tanjom od vlasi ljudske kose. Istraživači su po prvi puta pronašli način dugotrajnije održivosti zaslona sačinjenog iz organske elektronike koji se ne raspada pri izlaganju kisiku i vodenoj pari, a uređaj je proizveden procesima koji se koriste pri izradi zaslona od svjetlećih dioda za konvencionalne smartphonove i televizore.

Koristi od nove tehnologije koja sjedinjuje elektronske komponente s ljudskim tijelom mogli bismo imati svi, a elektronička funkcionalizacija pojednostavljuje i olakšava praćenje zdravstvenog stanja i srčane aktivnosti te mjerenje razine šećera u krvi.  Minijaturni elektronički zasloni s LED svijetlima koje je moguće prisloniti uz kožu pokazali su se kvalitetnijim od prethodnih pokušaja kreiranja e-kože, a osim što proizvode značajno manju toplinu i troše manje energije, otporniji su u kontaktu s vanjskim elementima poput vodene pare te sadrže zaštitni sloj koji sprječava habanje i lomljenje, što im jamči duži rok trajanja.
Pročitajte više na znanost.geek.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: capcampus

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close