AutomotoVijestiTech

Budućnost prometa je bez svjetlosne signalizacije

Budućnost autonomne vožnje je gotovo neizbježna, pita li se već i proizvođače automobila, a ne samo futurologe. Nije teško zamisliti situaciju gdje u gradovima za vrijeme odlaska na posao stotine vozila prolazi raskrižjima neometano, bez zastajkivanja i bez ikakve svjetlosne signalizacije.U jednu ruku takvo što zvuči i izgleda zastrašujuće. Vjerovali ili ne, ali na MIT-u rade upravo na takvom rješenju.Istraživači MIT-a, švicarskog ETHZ-a i talijanskog CNR-a rade na razvoju posebnih raskrižja koja će potpuno zamijeniti postojeća sa svjetlosnom signalizacijom. Rezultat bi trebala biti ne samo povećana sigurnost, već i značajno povećanje prometne protočnosti te smanjenje gužvi.

Štoviše, rješenje koje su oni zamislili se može prilagoditi i za promet pješaka i bicikala. ‘Model pruža pravu revoluciju: uz zadovoljavanje svih sigurnosnih propisa, učinkovitost prometovanja je udvostručena u odnosu na najmodernija rješenja svjetlosne signalizacije. S današnjom gustoćom prometa, redovi bi nestali, a kašnjenja bi se praktički iskorijenila’, navode u MIT Senseable City Labu.

https://www.youtube.com/watch?v=4CZc3erc_l4

Kako sve funkcionira? Naravno, zahvaljujući senzorima u vozilima i njihovoj međusobnoj komunikaciji. ‘Želite da vozilo za što kraće vremena prođe raskrižje’, rekao je Paolo Santi, član talijanskog CNR istraživačkog tima. Zahvaljujući naizgled neobičnoj sinkronizaciji vozila, prometovanje raskrižjima jednog dana bi moglo postati fluidno i bez sigurnosnih rizika, posebno u usporedbi s današnjim rješenjima.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal | Foto: mentalfloss

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close