Vijesti

Britanski vojnici na odmoru svojim divljačkim ponašanjem već danima teroriziraju Zadrane

Divlji su, pijani, bahati i nasilni. Gradom šeću u grupicama, goli do pojasa, s karakterističnim ruksacima preko ramena. Većina ih je istetovirana te se nametljivo i vulgarno ponašaju prema djevojkama.


Prošlog su vikenda pretukli jednog mladića u središtu grada, pijani su pobjegli iz nekoliko lokala neplativši račun, u jednom poznatom baru na Kalelargi u trenutku najveće gužve aktivirali su aparat za gašenje, uništili su interijer lokala i sve goste natjerali u panični stampedo. Prijavljivani su policiji najmanje desetaka puta zbog naročito drskog ponašanja i uriniranja po gradskim ulicama.

Riječ je o britanskim vojnicima, pripadnicima britanskog ratnog zrakoplovstva, Kraljevskih zračnih snaga, koji svojim divljačkim ponašanjem zadnjih tjedan dana doslovno teroriziraju Zadar, piše Zadarski.hr. Njihovo je ponašanje toliko iziritiralo Zadrane da se njih desetak prije nekoliko dana organiziralo ne bi li ih dočekali negdje u gradu i pretukli!

“Toliko su nas isprovocirali da se jedna ekipa dogovorila da će ih idući put kad dođu u grad dočekati i razbiti. Na sreću, nisu se te večeri pojavili u gradu. Takvo bahaćenje nisam nikad vidio! Da se ja tako ponašam u Engleskoj, siguran sam da bi me i pretuklo i zatvorilo”, ispričao je voditelj poznatog zadarskog lokala u kojem je jedan vojnik, za vrijeme najveće popunjenosti, aktivirao aparat za gašenje s prahom. Nastala je strka i panika. Svi su počeli bježati vani i pravo je čudo da u tom stampedu nitko nije stradao.

Taj tip koji je aktivirao aparat bio je gol do pojasa. Kad je ispraznio prah iz aparata, pobjegao je iz lokala i nismo ga uspjeli uhvatiti. Zvao sam policiju, a oni našu vojnu policiju. S našom vojnom policijom u lokal su došli i britanski vojni policajci. Mi smo lokal zatvorili i još ga nismo do kraja uspjeli očistiti. Napravljena nam je velika šteta. Nitko se od njih zbog toga nije ispričao, niti su ponudili da nam plate štetu. Samo su otišli”, rekao je voditelj kluba za Zadarski.hr.

Čujem da su na nekoliko mjesta u gradu pobjegli ne plativši račun, da su jednoga momka pretukli u Varoši, da pišaju gdje god stignu. Što je najgore, da sam ja nekoga od njih krenuo zaustaviti, da sam nekoga dotaknuo, ja bih odgovarao i sigurno bih bio kažnjen. Ovako se oni bahate, divljaju, rade što ih je volja, i nitko im ništa ne može”, požalio se.

Naime, prema neslužbenim infomacijama, britanski vojnici u sklopu NATO snaga, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, sudjeluju vojnim vježbama. Riječ je o međunarodnoj vježbi ‘Immediate Response 19’ pod vodstvom američkih snaga u Europi, a u njoj sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Pripadnici britanskih navodno padobranskih jedinica nedavno su imali slobodan tjedan i odlučili su ga provesti na zadarskom području. Stiglo ih je stotinjak, neki su iznajmili stanove i apartmane na području Zadra, a slobodno vrijeme provode u gradu i okolici.

“Po danu su više-manje normalni gosti, idu na ručak, na kupanje, iznajmljuju brodove za obilazak otoka ili sjede u kafićima i ispiju kave. Ali navečer i noću podivljaju. Ne znam je li to njima normalno, ali ovakvo ponašanje nije tipično, nije nešto na što se možete naviknuti. Ljudi ih se boje, tjeraju nam goste, nitko ne želi upasti u incident s njima jer znaju da svašta mogu napraviti”, kazao je vlasnik kafića ispred kojeg je policija zatekla jednog pijanog britanskog vojnika kako urinira.

Jednako bahato ponašaju se i u restoranima. U jednom takvom na Polutoku, na ranoj večeri oko 20 sati, jedan vidno pijani britanski vojnik je skinuo majicu i s njom provocirao goste, dodirujući uglavnom žene i djevojke.

Zadarska policija prošlog je tjedna u obradi imala sedam britanskih državljana. U srijedu oko 18.25 u ulici Ivana Mažuranića, iznad marine Tankerkomerca, policija je dobila dojavu da pet-šest osoba oštećuje vozila, viču, galame i uriniraju po cesti. Uz asistenciju vojne policije u prostorije zadarske policije privedena su četiri britanska državljanina stara 29, 27, 25 i 22 godine. Nakon policije, odvedeni su na Prekršajni sud gdje su novčano kažnjeni i pušteni na slobodu.

Drugi zabilježeni incident dogodio se dva dana kasnije, u Ulici Elizabete Kotromanić, na Kalelargi. Policiji je dojavljeno da neki goste u lokalu ne žele platiti račun i da jedan od njih urinira na ulici. Mladić je priveden u prostorije policije gdje mu je izmjereno 1,97 alkohola. I on je nakon triježnjenja odveden na Prekršajni sud te je uz novčanu kaznu pušten na slobodu.

Zadnjih tjedan dana zadarska je policija dobila više prijava o divljanju britanskih vojnika, ali po dolasku policajaca na teren nikoga ne bi zatekli. Policija također nema prijavu da su britanski vojnici nekoga fizički napali i pretukli

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close