Scena

Britanski Vogue slavi stoti rođendan!

Britanski Vogue u ovoj godini obilježava stotinu godina kontinuiranog izlaženja, tijekom kojih je od nepretencioznog američkog tjednika za dokone bogataše postao ogledalo i oblikovatelj ukusa suvremenog čovjeka, pišu britanski mediji.


Časopis pokrenut 1892. kao publikacija posvećena “ceremonijalnoj strani života” newyorške aristokracije kupio je 1909. mladi ambiciozni američki izdavač Conde Montrose Nast, želeći od jednostavnog lokalnog lista za društvene elite napraviti najraskošniju modnu publikaciju koju je svijet ikada vidio.

U početku, časopis je tiskan isključivo u SAD-u i distribuiran drugdje u svijetu, no financijske restrikcije za Prvog svjetskog rata dovele su do odluke o pokretanju 1916. britanskog izdanja.

Od prvoga broja puštenog u distribuciju 15. rujna 1916., dosadašnjih gotovo 1500 brojeva – Vogue je u početu izlazio kao tjednik, pa dvotjednik, da bi potom postao mjesečnik – bilježi i oblikuje život modernoga čovjeka, zadirući daleko dublje od površne uloge mode kao zabave frivolnih, do tamo gdje se moda, umjetnost, fotografija i književnost isprepliću u evolucijskom krugu suvremene kulture i društva, piše britanski Guardian.

Više čitajte na jutarnji.hr


 

Foto: facebook VogueČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close