Britanija bi sada glasovala 59:41 za ostanak u EU-u

Tena Brnad

Britanski glasači glasovali bi u ovom trenutku s 59 posto za ostanak u Europskoj uniji a 41 posto bilo bi ih protiv, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u u srijedu, što je najviša zabilježena podrška članstvu u EU-u od referenduma 2016.


Na referendumu 23. lipnja 2016., 17,4 milijuna glasača ili 51,9 posto podržalo je napuštanje EU-a dok je 16,1 milijun glasača ili 48,1 posto, poduprlo ostanak. Brojna ispitivanja javnog mišljenja provedena uoči referenduma bila su u krivu glede rezultata.

Ankete su pokazale da bi 59 posto glasača sada glasovalo da ostane u EU, nasuprot 41 posto njih koji bi ga napustili. Rezultati su objavljeni u izvješću NatCen-a i The UK in a Changing Europe.

To je najviša zabilježena podrška “ostanku” u nizu od pet takvih ispitivanja javnog mnijenja nakon referenduma 2016. i veliki preokret.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka 2019. ali još mora sklopiti sporazum o brexitu koji bi određivao buduće odnose s Bruxellesom i uredio gospodarske odnose.

Vlada je odbacila mogućnost održavanja još jednog referenduma.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u