Grad Zagreb

Brinjska špilja Siničići devastirana sprejem – posljedica ilegalnog prilaznog puta?

“Nalazimo se u prostranoj ulaznoj dvorani špilje. Poneka zraka svjetlosti dopire iz ulaza špilje iza naših leđa, i drugog otvora na svodu iznad nas. Ako ste ponijeli svjetiljke, slobodno ih upalite. Oprezno, da ne probudite šišmiše! Pogledajte, uz rub dvorane nalazi se zelenkasto jezero. Uživajmo na trenutak u nestvarno lijepom prizoru…

Jeste li primijetili uske kanale, koji se protežu iz ove dvorane, daleko u dubinu? Čekajte, ne možemo ih slijediti! Kanali su poplavljeni podzemnim vodama. 1997. godine,  kada su podzemne vode bile niske, speleolozi su uspjeli proći u nedostupan dio špilje. Na zidu udaljenom 500 m od ulaza pronašli su poruku napisanu slikovnim pismom! Poruku je oštrim alatom, pod rasplesanim svjetlom baklji, urezao jedan mezolitički lovac.

Slikovno pismo je najstarije pismo ljudskog roda. Sastoji se od niza stiliziranih sličica ljudi, životinja i predmeta. Svaka sličica predstavlja jedan pojam. Kombiniranjem sličica nastaje asocijacija (poruka). Što piše u poruci iz Siniči špilje? Zasada to nitko ne zna. Nemamo izbora nego prepustiti se mašti… ” – ulomak je ovo iz kolumne naše kolegice Tene o špilji u Siničićima, ali i podsjetnik na ono što je nekad bilo. Cijelu kolumnu o špilji  čitajte ovdje, a pogledajte što je danas…

Komisija za speleologiju HPS 19. veljače napravila je monitoring špilje Siničići kraj Brinja. Teren oko špilje devastiran je u svibnju 2015. godine kad su građevinskom mehanizacijom iskopana dva prilazna puta špilji. Nadležne institucije su reagirale, pri čemu je ustanovljeno da je prokopano 113 metara puta bez ikakvih dozvola.

Ovo apsolutno nepotrebno uništavanje prirode (prilaz špilji je jedva 40 metara od asfaltirane prometnice i to laganog uspona) trebalo je biti valjda uvod u uporabu špilje za turističke posjete što od trenutka kada je špilja Siničići uvrštena u popis Natura 2000 – više nije moguće. – piše Komisija za speleologiju.

Najpoznatija brinjska špilja na taj je popis između ostalog uvrštena i zbog činjenice da je u njoj pronađena endemska vrsta iz skupine rakušca Niphargus Redenski Sket (1959), odnosno Redenšekov rakušac, koji je u kategoriji kritično ugrožene svojte (Crvena knjiga spiljske faune) i do sada je pronađen jedino u špilji Siničići.

Siničići su također stalno stanište kolonije šišmiša, a špilja dodatni značaj ima zbog pronađenih znakova čije porijeklo i značenje do danas nije odgonetnuto, dok se njihova starost procjenjuje na više od 9500 godina.

Ništa od toga nije bilo dovoljno za visok stupanj zaštite i odgovornosti lokalnih mještana za bogatstvo koje im je u rukama.  Tako fotografije pokazuju dva nova natpisa u špilji Siničići – “Samanta” i “Petrak”.

Posjeti špilji nisu neuobičajeni u ovom kraju, postoje stotine potpisa uklesanih ili upisanih na stijene glavnog kanala, a od kojih neki datiraju i polovicom 1800-ih godina. Jedan od razloga čestih posjeta je i morfologija same špilje, zato što u velikoj dvorani postoji jamski ulaz koji osigurava dnevno svjetlo pa se u tom dijelu može boraviti i bez potrebne rasvjete. Za očekivati je da će se nastaviti daljnja devastacija ili onečišćenje posebice sada kada su Siničići pretvoreni u izletište, sa putokazima i sa označenom biciklističkom stazom.

“Možda bi nadležne institucije, zajedno sa nadležnom Javnom ustanovom trebale razmisliti o stavljanju fizičke zaštite, odnosno zatvaranjem ulaza rešetkom poput npr. Veternice, što je iznimno mala investicija od 1-2 tisuće kuna. Time bi se špilja zaštitila od nesavjesnih i neodgovornih posjetitelja koji bi mogli napraviti i daleko veću štetu od trenutačne, a sama špilja ostavila na istraživanje i proučavanje onima koji znaju kako se ponašati u doticaju sa prirodnim i arheološkim bogatstvom ove zemlje.” – zaključuje na Facebooku Komisija za speleologiju HPS. 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: KS HPS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close