Scena

BOŽIĆNI OBIČAJI U LICI: Božićnica, šibalice, iznošenje slame…

Običaji proslave Božića u Hrvatskoj su raznoliki, a upravo ta raznolikost govori o kulturnom bogatstvu naše zemlje. Mnogi tradicionalni božićni običaji su izumrli i pamte ih samo naše bake i djedovi.


Kako su naši stari obilježavali božićne blagdane, posjetitelji Zimskog sajma u Gospiću mogli su vidjeti u subotu, na prezentaciji ličkih božićnih običaja u Muzeju Like. 

U nastavku donosimo mali pregled božićnih i novogodišnjih običaja specifičnih za područje Like koji su tom prilikom prikazani:

Badnjak

Ime Badnjaka povezano je s riječju “bdjeti” budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Dan je započinjao rano, kratkom molitvom nakon koje bi domaćin kuće rekao: „Na zdravlje vam došao Badnjak i božićni dani da ih u zdravlju u veselju provedete.“

Domaćica je na Badnjak darivala djecu jabukama, suhim kruškama, lišnjacima i pogačom. Domaćina i ostale je častila medenom rakijom i crnom kavom jer je na Badnjak za odrasle bio određen strogi post, jeli su samo koricu kruha i rasol.

Žene su na Badnjak radile kućanske poslove i mijesile božićnicu, božićnu pogaču koja je imala u sredini udubinu za svijeću i koja se pekla pod velikom cripnjom na ognjištu.

Iznošenje slame iz kuće

Na Stipanju, 26. prosinca, djevojke i mlade žene su prije izlaska sunca iznosile slamu iz kuće i njome kitile voćke kako bi bolje rodile naredne godine.

Šibalice

Na “Šibalice”, 28. prosinca, mladići su posjećivali djevojke u njihovim kućama.

Nova godina

Na novu godinu, prije izlaska sunca, djevojke su donosile kući vodu s bunara u kojoj su se umivali svi ukućani kako bi bili sretni i zdravi.

“Svi sad ovdje spomenuti božićni običaji održavali su se u razdoblju od 1870. godine do između dva rata. Iza Drugog svjetskog rata nestalo je ognjišta i održava se samo kršćanski dio božićnih običaja”, rekla je ravnateljica muzeja, Vesna Bunčić.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close