KolumneFrom Herzegovina with love

BOŽIĆNA TRILOGIJA: Božić u Hercegovini

Badnjak 12:43

Žene su same u kući, izuzev muških beba. Pravi se se 14. vrsta božićnog kolača, za svaki slučaj/nikad ne znaš tko može naići/Božić je jednom godišnje. Muškarci iz Hercegovine već slave negdje sa društvom, njima je naveliko počeo Božić. Što je super! Teritorij je čist za strateško čišćenje/namirivanje kuće za Božić. To što se kuća (generalno) čisti po petnaesti put od početka prosinca je totalno nevrijedna informacija, jer kuća za Božić nikad ne može biti dovoljno čista. Jačina žarulje pokazuje da je struja preopterećena i da svi u tom trenutku nešto peku. U kuhinji je, blago rečeno, kaos. Lončići skuhanih krema, plastične posude sa zamješanim tijestima, cjediljka sa skuhanim povrćem za francusku salatu, namazane oblatne koje su pretisnute nečim teškim (u slučaju krajnjeg kašnjenja-gajbom pive). Ženski multitasking na vrhuncu. I tako to traje cijelo popodne.

Badnjak 19:00

Domaćin unosi badnjak u kuću, sva čeljad je postrojena kao ruska vojska. Unosi se onoliko badnjaka koliko je muških glava, a badnjaci su rezani po veličini, tako da najveći nosi najstariji muškarac, a najmanji nosi najmlađi. Tada se moli obiteljska molitva i slijedi večera. Budući da se na Badnjak najčešće posti, to bude neka riba ili posni uštipci te naravno, čaša vina. Žene privode završne radove kraju (čiste kupaonicu nakon što se svi istuširaju), djeca gledaju ‘Sam u kući’.


Božić 00:00

Što se tiče polnoćke, postoje dvije vrste ljudi: oni koji obavezno idu na polnoćku i oni koji kalkuliraju (ako odem na polnoćku, to znači da sam već bio na božićnoj misi, pa ne moram ujutro, ali bolje ipak ujutro jer nije mi to-to ako na Božić ne odem na misu te isti ostanu kući). Uvijek se smijemo mojoj ujni koja kaže da na Božić u ponoć drži nož na pečenom prasetu, te nakon što kardinal Bozanić na TV-u čestita Božić, ona tako zareže meso. Hercegovačka kuća, nakon ponoći, miriše na sarmu. Bili ljudi na polnoćki ili ne, nakon ponoći se omrse sarmom, te nakon toga kolačima. Nebo je osvjetljeno od pustih raketa, petarde se čuju na veliko.

Božić 11:00


Završila je pučka misa. Najčešće se rodbina i susjedi okupljaju nakon mise, časte se kolačima i raznim rakijama. Žene se tada ili ponose kolačima ili se tuže kako im nisu uspjeli, kad su krenule taj tjedan i kad su završile. Među ženama kruže likeri, prevladavaju višnjevača i orahovača, među muškarcima lozovača. Svi piju iz iste boce, te nakon nekoliko boca koje dođu do tebe, ne treba ti alkohola do Uskrsa. Čuje se ganga i igra se kolo. Nakon satak vremena svi idu doma na ručak.


Božić 12:00


Svi su za blagdanskim stolom. Stiže juha na stol. Moli se molitva za ručak, te se kreće na juhu. Zrak je ispunjen parom iz juhe te česticama papra. Svi se tuže kako je vruća juha, ali nitko ne odustaje. Ima i onih buntovnika koji ne jedu juhu ni na Božić.


Nakon toga slijedi sarma. Juha je hladna naspram sarme. Opet postoje oni koji ne jedu sarmu jer kasnije neće moći jesti meso.


Nakon sarme stiže meso, najčešće pečena teletina i svinjetina sa krompirima, ali ima tu raznih drugih jela poput rolane piletine, mesne štruce, riže, tu je nezaobilazna francuska salata, masline. Pije se vino, najčešće domaće, ali nije pravilo. Svi su veseli, šale se i vole. Nakon ručka slijedi obiteljska molitva te pjevanje božićnih pjesama. Molitvu predvodi najstariji član obitelji, najčešće baba. To je zanimljiv fenomen jer baba preporučuje žive i mrtve do devetog koljena. Tu uvijek imaš one koji skrušeno mole, one koji zasmijavaju i one koje je vino omamilo, a koji sasvim neočekivano živnu kad završi molitva. Na kraju baba gasi božićne svijeće tako što komadić kruha smoči u crno vino i gasi crvenu, bijelu i plavu svijeću sa riječima iz križanja. Nakon toga svi članovi trebaju popiti po gutljaj tog istog vina s kojim se gasile svijeće, a komadić kruha s kojim se gasila svijeća se daje pijetlu da bolje pjeva. Uzima se molitvenik te se pjevaju božićne pjesme. Glasovne sposobnosti nekih članova obitelji bih preskočila.
Na stol dolazi meza, kiflice, francuska se ne miče. Nitko poslije ručka ne može jesti (sve se pomete). Tada valja malo prileći, jer ipak su hrana i vino učinili svoje. Navečer se posjećuje rodbina, jede se i pije. U Hercegovini Božić traje tri dana, što znači da se iduća dva dana čini isto. Bar oni koji ne moraju na posao.

Dragi moji! Od srca vam svima želim sretan Božić i božićne blagdane! Uistinu je divno slaviti činjenicu da nas je sam Bog toliko volio, da je došao na Zemlju kao malo dijete, da nas ljubi do križa i kroz križ, do zadnje kapi krvi! Ljubite se i volite! Bar nas je On naučio da je to jedini pravi način!

Iz Hercegovine, na Božić 2017., s ljubavlju!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close