Zdravlje

Bol u rukama? Možete to zaustaviti

Dogodi li vam se često da vas zaboli šaka, ruka ili lakat, a da se niste nigdje udarili? Imate trnce u šakama ili osjećate da gubite snagu u rukama?


To sve mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti, a koji su prouzrokovani pretjeranim opterećenjima – prenaprezanju i/ili dugotrajnim nepravilnim položajima vaše šake i ruke, a da toga uopće niste bili svjesni.

Pitali smo prof. dr. sc. Ranka Bilića, subspecijalista za šaku i ruku iz Poliklinike Bilić Vision, odjela za ortopediju, što nam govore simptomi u šaci i ruci i na što nas upozoravaju.

Stoga u nastavku donosimo pregled četiri najčešće grupe simptoma koji naizgled izgledaju bezazleno, a u biti upozoravaju na ozbiljne bolesti.

1. Sindrom karpalnog kanala – slabiji osjet, trnci, peckanje, mravci, probadanje, osjećaj kao da vas netko bocka iglama po šaci?

 

Svi ovi simptomi najčešći su pokazatelji da imate sindrom karpalnog tunela. Simptomi se mogu širiti iz ručnog zgloba u dlan i prste ili čak prema laktu i ramenu. Karpalni kanal ili tunel se nalazi u području ručnog zgloba sa strane dlana. Mogu ga imati svi, ali se puno češće javlja u žena, nego u muškaraca jer je u žena karpalni tunel nešto uži. Ono što potiče razvoj sindroma karpalnog kanala je svakodnevno i više satno pisanje na računalu. Također se često razvije u informatičara, knjižničara, daktilografa, ljudi koji rade po vrtu i svih drugih koji su zaposleni u sličnim djelatnostima gdje se aktivno koriste ručni zglob i prsti.

2.  Sindrom kubitalnog tunela – trnci i slabiji osjet maloga prsta i polovice prstenjaka, ponekad cijelog prstenjaka i polovice srednjaka

Print

S unutarnje strane lakta nalazi se kubitalni tunel kroz koji prolazi ulnarni živac. Prilikom svakodnevnog i višesatnog savijanja lakta može doći do gore navedenih simptoma koji ukazuju na sindrom kubitalnog tunela. Svako savijanje lakta koje je preko 45° ili 60° je štetno, jer se tako isteže živac. Ukoliko se radi o početnom stadiju poželjno je što više izbjegavati savijanje lakta – primjerice dok spavamo, na poslu (ukoliko je to moguće), eventualno promijeniti vježbe koje osoba radi u teretani koje također mogu dovesti do istezanja ulnarnog živca. Ako se na vrijeme prestanu raditi stvari koje preopterećuju ulnarni živac postoji mogućnost da se živac ne dovede do stadija da ga se samo uz operacijsko liječenje može vratiti u normalu.

Pročitajte cijeli članak na telegram.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: telegram

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close