Vijesti

Bolesti koje vam može prenijeti kućni ljubimac

Ako imate kućnog ljubimca, on vam sigurno svaki dan mami osmijeh na lice. Bilo da riječ o vašoj ribici u akvariju, mački ili psu, kućni ljubimci podižu vam raspoloženje i s njima dijelite brojne trenutke koje ćete zauvijek pamtiti.


No, važno je znati i da nam kućne životinje mogu prenijeti neke bolesti. Donosimo vam sedam zaraznih bolesti koje možete dobiti od svog voljenog ljubimca:

1.Salmonela
Iako se obično misli kako ovu bolest možemo dobiti samo od nedovoljno termički obrađenih jela, malo ljudi zna da je također može dobiti od životinja koje se nalaze u kući.
Salmonela je tip bakterije koja živi u probavnom traktu. Životinje se mogu zaraziti salmonelom, a unatoč tome mogu izgledati zdravo i ponašati se uobičajeno. Ipak, zaražena će životinja prenijeti bakteriju fekalnim putem. Uz to, tako mogu zaraziti i ostale dijelove svoga tijela, primjerice dlaku, te se tako osoba u kontaktu sa životinjom može zaraziti.

Ako ne perete ruke nakon kontakta sa zaraženom životinjom, vrlo se lako možete zaraziti. Kako biste smanjili rizik zaraze, temeljito perite ruke.

2.Lišaj na koži (ringworm)
Lišaj na koži najčešća je gljivična bolest kod većine osoba. Infekciju možete dobiti primjerice u bazenima, ali i od zaraženih životinja. Kako biste na vrijeme uočili lišaj, potražite uobičajeni crveni krug s tamnijim vanjskim rubom. Uz to, često ih prati jaki svrbež, a može nastati i manji mjehurić. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close