VijestiZdravlje

“Bolest poljupca” ne prenosi se samo poljupcem

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest koja se najčešće prenosi slinom, pa je poznata i pod nazivom “bolest poljupca”, piše 24sata


U 90 posto slučajeva bolest uzrokuje Epstein-Barrov virus, a u 10 posto uzročnik može biti citomegalovirus (CMV) i parazit Toxoplasma gondii+. Bolest zahvaća limfne organe – limfne čvorove, jetru, slezenu i krajnike.

Mononukleozu često zovu bolest poljupca jer se uzročnik, Epstein-Barrov virus, prenosi slinom. Epstein-Barr je najčešći uzročnik, iako i drugi virusi mogu biti uzročnici. To ne znači da će mononukleozu dobiti samo oni koji se ljube sa zaraženim osobama, jer se slina može prenijeti kihanjem, kašljanjem ili preko zajedničkog posuđa i igračaka”, ističe doktorica Sanja Pekez Pavliško.

Kod većine ljudi infekcija prolazi nezamjetno ili neprepoznato, tek se naknadno krvnim pretragama utvrdi da je osoba nekada davno preboljela ovu bolest. U zdravih bolest prolazi nakon 2-3 tjedna umora, vrućice, grlobolje, povećanja jetre i slezene, katkad i izraženog osipa. U pravilu dolazi do trajne imunosti i bolest se ne ponavlja.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close