Zdravlje

Boja ipak ne utječe na opadanje kose

Zamijetite li pojačano opadanje vlasi, ne morate strahovati da je za to odgovorna kemikalija kojom bojite kosu, tvrde njemački dermatolozi.


Bojenje kose može rezultirati iritacijom kože na glavi, no neće utjecati na opadanje vlasi.

“Ako često bojite kosu, na temelju iskustva ćete znati koliko boje vaša koža i kosa mogu podnijeti”, kaže njemačka dermatologinja Uwe Schwichtenberg.

Opadanje kose ili alopecija može pogoditi ograničen dio vlasišta, a  može biti trajna ili privremena.

Dnevno izgubimo 50 do 100 vlasi

Difuzno opadanje kose obično zahvaća cijelu površinu vlasišta, a prvi su znakovi gubitak i do 700 vlasi dnevno, potom stanjenje stabla dlake i vidljivo prorjeđivanje kose. Normalno je, kažu dermatolozi, dnevno izgubiti između 50 i 100  vlasi, s obzirom na to da ih se jednako toliko istodobno obnavlja.

Uzročnici su najčešće kroničan stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa (karcinom), povišena tjelesna temperatura, infekcije, reumatizam, poremećaj metabolizma, anemija, trudnoća, dojenje, dijete izgladnjivanjem, anemija, alkoholizam te neki lijekovi, poput kontraceptiva, lijekova za jetru, dijabetesa …

U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tijekom dva do tri mjeseca.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close