Grad ZagrebScenaPolitika

BOGATI PROGRAM Grad Zagreb danas slavi svoj dan!

Dan Grada Zagreba obilježava se 31. svibnja, dan na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.


Pismeni dokazi o postanku Zagreba povijesno su vezani za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važni događaj u gradskoj povijesti zbio se 1242., kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu Bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.

1850. godine dotadašnja naselja Gradec i Kaptol ujedinjeni su zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima u jedinstveno naselje, čime su stvoreni uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada. Grad započinje svoje širenje prema lijevoj obali rijeke Save, a 60-ih godina počinje razvoj Zagreba i na desnoj obali rijeke Save.

Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 1991. godine, Zagreb postaje glavnim gradom neovisne Hrvatske, a time započinje suvremeno razdoblje gradske povijesti.

U povodu Dana grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, Grad svim sugrađanima i gostima priprema bogat program u kojemu se, između ostalog, ističe koncert grupe Prljavo kazalište, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici s početkom u 21 sat.

Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s partnerima, daruje svim sugrađanima i posjetiteljima besplatne razglede grada povodom obilježavanja Dana grada Zagreba. Tako će se, 31. svibnja, održati besplatni razgledi prema terminima kako slijedi:

  • 10:00, 16:00 i 18:00 sati – klasični pješački razgled grada na hrvatskom jeziku
  • 11:00 sati – klasični pješački razgled grada na engleskom jeziku
  • 12:00 i 16:00 sati – Meštrovićev Zagreb, tematski pješački razgled na hrvatskom jeziku

Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića, a svaki sudionik dobiva licitarsko srce na dar.

Također, Grad Zagreb će, u suradnji s TZGZ, građanima i posjetiteljima darovati kružne vožnje turističkim autobusom ZET-a. Svi zainteresirani će moći izabrati vožnju na Crvenoj ili Zelenoj liniji, a vremena polaska su kako slijedi:

  • Crvena linija: 10:00, 12:00, 14:00 i 16:00 sati
  • Zelena linija: 10:00, 12:00 i 15:00 sati

Besplatne karte za kružne vožnje turističkim „cabrio“ autobusom moći će se preuzeti u TIC-u na Trgu bana Josipa Jelačića, a polasci su iz Bakačeve ulice. Broj karata je ograničen kapacitetom turističkog autobusa i iste su dostupne za preuzimanje od srijede, 30. svibnja 2018., od 9:00 sati pa do podjele ukupne količine raspoloživih karata.

 11.45 – Smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije (smjena straže s proširenim orkestrom)

21.00 – Prljavo kazalište, koncert povodom Dana Grada Stadion Kranjčevićeva (60kn)

Kao i svake godine, kruna proslave rođendana bit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, koja će krenuti iz katedrale te Bakačevom preko Trga bana Jelačića, uspinjući se Mesničkom do Trga sv. Marka te završiti kod Kamenitih vrata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica | Foto: wikipedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close