KolumneSvemu unatoč

Bog u školskoj klupi

U stoljeću sedmom Hrvati prihvatiše kršćanstvo. Dotad su bili politeisti, vjerovali su u vile i vukodlake, klanjali se božanstvima koji su bili privid i odraz straha pred nepoznatim i dalekim. Počeli su koračati s Kristom koji oslobađa i daruje život u punini. Svoju vjernost potvrđivali su kroz stoljeća, u svim nedaćama imali su moćnu zaštitnicu,

Najvjerniju Odvjetnicu, koja je s njima zibala kolijevke i vodila ih kroz krvava polja i nemirne klisure.
Bili su predziđe kršćanstva i čuvali Europu od zla s istoka. I uvijek su čvrsto stajali na braniku domovine, boreći se za krst časni i slobodu zlatnu. Opstali su unatoč nadmoćnim neprijateljima, preživjeli sve ratove i kad se činilo da je došlo vrijeme biti svoj na svome, jedan totalitarizam zamijenio je gori i htio je otrgnuti Hrvate iz Katoličke Crkve, ubiti im dušu i zaplesati trijumfalni ples smrti nad njihovim grobištima.

Bog, međutim, nikad ne napušta miljenike svoje, hrani ih i daje im vodu iz stijene, nosi ih na dlanu i čuva kad je najteže. Nakon pola stoljeća ropstva i hoda kroz pustinju svanula je zora slobode.

Proslavili smo dvadeset pet godina neovisnosti. Potiho, bez velikog slavlja, kako i priliči surovim vremenima. A ovih dana proslavljen je još jedan jubilej- dvadeset pet godina od povratka katoličkog vjeronauka u škole. O tome nisu previše govorili mediji, jer to je dobra vijest. A vjeronauk obogaćuje naše škole, napominje kako nije dovoljno stvoriti samo funkcionalnog čovjeka, nego mladiće i djevojke snažnoga duha, okrenute Apsolutnom, bez kojega ništa nema smisla. Unatoč onima koji osporavaju ulogu vjeronauka u školi, podmeću laži i omalovažavaju katolički nauk, vjeronauk stoji kao štit istinskim vrijednostima koje mnogi zaboravljaju.

Vjeronauk u školama nije lutanje učenika koji ne pohađaju vjeronauk po školskim hodnicima (koji ustvari ne lutaju), na što ga se najčešće želi svesti. Vjeronauk je učenje ljubavi, poštovanju i toleranciji, uključivosti i solidarnosti. Podsjeća nas na europske kršćanske korijene, koji su duboki i nepresušni izvor budućih naraštaja. Tomu svjedoči gotovo 92 posto učenika koji ga pohađaju u osnovnoj i 80 posto njih u srednjim školama.

I baš zato dugo će biti prisutan tamo odakle nije ni trebao biti maknut, milovati nas riječju života i donositi Boga najmanjima.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: mediadiversityuk.files.wordpress.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close