KolumneSvemu unatoč

Bog u magarećoj klupi

U Hrvatskoj je popularno u ime tobožnje napredne misli udarati po vrijednostima koje su neizbrisivi dio hrvatskog identiteta. Tako nekima smeta i sami spomen kršćanstva u javnom prostoru, pa tako i Boga. Koristi se svaka prilika, posebno u vrijeme blagdana, kako bi se obezvrijedio vjeronauk u školama, iako je to izborni predmet koji pohađa 90% djece u osnovnim i 80% u srednjim školama. U ime tolerancije prihvaćaju se svi mogući svjetonazori, a kad je u pitanju kršćanski, dakle onaj na kojem europska, pa tako i hrvatska, civilizacija počiva, pojavljuju se otpori i klasično nepoštivanje volje većine.

Po već poznatoj špranci svjesno se omalovažava sve dobro učinjeno od strane raznih vjerskih udruga, a naglašavaju se i predimenzioniraju afere ili pojedinačni ispadi vjerskih dužnosnika. Ali, nije sporan samo vjeronauk. Najnovije očitovanje netolerancije u ime tolerancije je nekima neprihvatljivi dio čitanke “Snaga riječi 7”. Zamislite kojeg li nepoštivanja različitosti, u čitanci se u sklopu obrade religioznih pjesama traži da učenici pozovu Isusa u svoje obitelji, napišu zamišljeni intervju sa svećenikom i vlastitu molitvu Bogu! Nevjerojatno strašne stvari koje, je li, truju našu mladež- spominjati povijesnu osobu, utemeljitelja najveće svjetske religije i Boga u kojeg vjeruje 3/4 svjetskog stanovništva!

Iako je čitanka odobrena 15. svibnja 2014. godine Rješenjem koje je potpisao tadašnji ministar Jovanović (!), on se od toga ograđuje i proziva ministricu Divjak, koja se pravda da će u sljedećem ciklusu odobrenja dati posebni naputak o provedbi specifičnih ciljeva odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama. Poznavajući dosadašnji rad ministrice, kao i utjecaj tzv. nevladinih udruga koje su protiv bilo kakvog uplitanja religijskog u školski sustav i pojedinih ideološki određenih “stručnjaka”, pretpostavljamo kako će taj naputak izgledati u nakaradnoj Vladi kakva je sadašnja.

Jasno je kao dan da je svatko razuman za sekularnu državu koja je i nastala na inicijativu Crkve, što se namjerno prešućuje, ali ne i za sekularizaciju društva koja se sustavno nastoji nametnuti u javnom diskursu i time vjeru svesti na privatnu stvar i ograničiti na sakristiju. Ne smijemo se odreći svoga kršćanskog identiteta zbog slatkorječivih idealista koji polažu monopol na život. Itekako je moguće poštivati druge ne odbacujući svoje. Možda bi odgovorni trebali početi čitati s razumijevanjem, počevši od Ustava Republike Hrvatske, i maknuti Boga iz magareće klupe.

Da Nova godina bude sretna svima, a ne samo njima.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close