Tech

Bloodhound SSC: auto koji ruši sve rekorde

Aktualni brzinski rekord za vozila na tlu datira iz 1997. godine, kad je Andy Green u eksperimentalnom vozilu Thrust SSC (skraćeno za SuperSonic Car) postigao brzinu od 1.224 km/h, probivši pritom zvučnu barijeru.


Ista ekipa koja je razvila Thrust SSC, sada je izgradila novo vozilo, Bloodhound SSC, kojim će nadmašiti vlastiti rekord.

Bloodhound SSC neobično podsjeća na zrakoplov kojem su uklonjena krila: dugačak je 13,5 metara, širok 2,5 metra i težak 7,5 tona. Pokretat će ga dva motora: mlazni, posuđen s borbenog zrakoplova Eurofighter, potjerat će Bloodhound SSC do brzine od 320 km/h. Tada će se uključiti raketni motor, pomoću kojeg će za samo 55 sekundi dosegnuti nestvarnih 1.610 km/h, čime će ne samo probiti zvučnu barijeru, nego i nadmašiti prethodni rekord za značajnu marginu.

Oba motora kombinirano razvijaju 135.000 KS, što je ekvivalent 180 bolida Formule 1 zajedno. Pri toj brzini, kotači će se vrtjeti 10.200 puta u minuti, ili 170 puta u sekundi.

Da bi se postigao ovako nestvaran rezultat, osim iznimnog stroja potrebna je i dovoljno ravna i dugačka staza. Ne postoji niti jedna cesta koja udovoljava uvjetima, stoga je odabran Hakskeen Pan, prirodna zaravan u Južnoj Africi. Njenih 19 kilometara dužine i tri kilometra širine te potpuno ravno tlo ispunjavaju sve kriterije.

Početkom sljedeće godine počet će se s testiranjima, a obaranje rekorda predviđeno je za 2017. godinu.

U priloženom videu pogledajte animaciju kojom je predstavljen Bloodhound SSC.


 

Izvor: znanost.geek
Foto: i.telegraph.co.uk
Video: youtube

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close