VijestiScenaTech

EFFECTUS FORUM Block i Crypto: Rizičnije od dionica i fondova, ali široke mogućnosti primjene tehnologije

Na 9. Forumu u organizaciji Effectusa pod naslovom BLOCK I CRYPTO – NOVA PRAVILA IGRE NA TRŽIŠTU koji je moderirao prof. Leo Mršić sudjelovali su dr.sc. Zoran Bohaček (HUB, glavni savjetnik), Vlaho Hrdalo (predsjednik udruge UBIK), Nikola Škorić (direktor Electrocoin d.o.o.), Ivan Voras (direktor Ideja na kvadrat d.o.o.) te se razvila diskusija i o tehnologiji i o održivosti kriptovaluta.

Dr. sc. Zoran Bohaček naglasio je da je potrebno odvojiti blockchain tehnologiju koju je opisao kao „obećavajuću“ zbog širokih mogućnosti primjene u raznim područjima, te kriptovalute koje vidi kao „špekulativnu robu“ koja se može održati, ali koja isto tako može biti i „prolazna moda koja će nestati.“

Sudionici su se složili oko održivosti tehnologije i njene široke primjene, pa je tako Nikola Škorić naveo primjer projekta sljedivosti zdravstvene ispravnosti hrane kroz blokchain tehnologiju, ali i mogućnosti primjene u zdravstvu, javnoj upravi, gruntovnici i katastru, itd. Primjerice, kako bi se iskorijenila korupcija, u Brazilu su zemljišne knjige bazirane na blockchain tehnologiji.

Vlado Hrdalo govorio je o regulatornom okviru i kako u Hrvatskoj očekuje bolju komunikaciju između Ministarstva financija, HANFE, Porezne uprave i drugih tijela koja bi trebala utvrditi zakonske okvire bez obzira na to gleda li se na kriptovalute kao novac ili robu.

Ivan Voras, kao jedan od pionira u području rudarenja Bitcoinima i drugim kriptovalutama, naveo je da regulacija i nije pretjerano poželjna jer je čitava tehnologija nastala „na internetu, za internet i sa željom da bude bez utjecaja regulatora“.

Pred punom Plavom dvoranom na Effectusu zaključeno je kako je moramo biti otvoreni prema novim tehnologijima i inovacijama, ali da najčešće ljudi pogrešno percipiraju blockchain tehnologiju i kriptovalute kao brz način za zaradu, dok u stvarnosti to nije tako. Iskustvo je pokazalo da su ulaganja u kriptovalute značajno rizičnije nego ulaganja u dionice ili fondove.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close