ZnanostTech

“Blizanci” jure prema zemlji

POČETKOM sljedećeg tjedna veoma blizu Zemlje trebala bi proletjeti dva “kometa blizanca”, a to bi bio jedan od najbliskijih susreta Zemlje s kometom nakon dugo vremena. Prema pisanju Daily Maila, jedan bi komet trebao proletjeti pored Zemlje u ponedjeljak, a drugi u utorak, no nijedan ne bi trebao predstavljati opasnost za naš planet.


Iz NASA-e tvrde da će oba objekta proletjeti “nevjerojatno blizu” Zemlje. Komet koji će mimoići naš planet u utorak učinit će to na udaljenosti od “samo” 2,2 milijuna kilometara, što je treća najmanja udaljenost otkako se bilježi. Njega su 22. siječnja ove godine otkrili stručnjaci sa Sveučilišta na Havajima, a isprva su mislili da je riječ o asteroidu. Nakon što su uočili njegov rep, shvatili su da je riječ o kometu i nazvali su ga P/2016 BA14.

Komet koji će pored Zemlje proći u ponedjeljak nosi naziv 252P/LINEAR, a otkrili su ga znanstvenici s MIT-a prije 16 godina. Pred Zemlje trebao bi proletjeti na udaljenosti od 3,3 milijuna kilometara.

Ta se dva kometa smatraju blizancima zbog vrlo slične orbite koji imaju, a s obzirom na to da je drugi koji će proći pored Zemlje upola manji od prvog, vjeruje se da bi mogao biti njegov dio koji se odvojio.

Bliže od kometa 252P/LINEAR dosad su prošli, a da nisu na nju pali, kometi Lexell 1770. godine i komet IRAS-Araki-Alcock 1983. godine. Sličan susret ne bi se trebao dogoditi u sljedećih 150 godina.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close