Zdravlje

Bizarne metode kojima se nekada liječilo

U medicini su se kroz povijest zaista koristile bizarne metode za liječenje. Oduševljeni liječnici su bez problema pripisivali lijekove za koje se poslije otkrilo da su zapravo pravi otrov..


Elektrošokovi i lobotomija za homoseksualce, heroin za liječenje kašlja, upotreba žive za liječenje sifilisa – sve su to bili preporučene metode za liječenje bolesti…

Coca-Cola kao lijek

Ovo piće je prvi put, 1886. godine napravio liječnik, veteran američkog građanskog rata John Pemberton te ga izbacio na tržište kao ‘medicinsku formulu’. Želio je napraviti lijek za glavobolju, a ubrzo se počelo misliti da liječi i probleme s impotencijom te ovisnost o morfiju. Lijek je prodavao po 5 centi, a kao jedan od sastojaka je bio i kokain. Lijek je ubrzo postao jako popularan zbog efekta kokaina i kofeina koje je sadržavao, a osim za glavobolju i liječenje impotencije koristio se i za malaksalost, nedostatak volje, slabost, želučane probleme. Pacijenti su se osjećali jačim i poletnijim.

No 1903. godine kokain su morali izbaciti iz sastojaka, ali su pojačali prisustvo kofeina koji je također stimulator ali nije zabranjen .

Kokain liječi sve

Kokain je smatran čudesnim i revolucionarnim lijekom krajem 19 stoljeća, a koristio se čak i za liječenje dječje zubobolje. Veliki pobornik ovog lijeka bio je i Sigmund Freud koji je bio oduševljen jer je kokain po njemu fantastično liječio depresiju i nemoć. Pojavili su se vrlo brzo mnogi lijekovi koji su sadržavali kokain. Osim Freuda kokain su promovirali Thomas Edison, kraljica Viktorija i papa Lav XIII, a prodavao se gotovo svugdje: u pićima, melemima, cigaretama, čokoladi, čak i u margarinu. Svaka boca tada poznatog crvenog vina “Vin Mariani” sadržala je 200 ml ove droge

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close