VijestiSport

Bivši hrvatski rekorder: “Gimnastiku bih stavio u osnovnu školu kao obavezan predmet”

VOJNOVIĆ U PROSPORT PODCASTU

Trenerska struka, iako neprocjenjivo važna u sustavu sporta, u Hrvatskoj je sasvim podcijenjena i potplaćena.


Zbog toga mnogi kvalitetni treneri odlaze iz svojih matičnih sportova, ali i iz Hrvatske, kako bi egzistenciju i priliku za napredovanje osigurali kao kondicijski treneri vrhunskih svjetskih sportaša ili ekipa.

Jedan od njih je i bivši hrvatski rekorder na 100 metara Dejan Vojnović, koji već godinama sjajne rezultate postiže u radu s vrhunskim tenisačicama i tenisačima poput Dinare Safine ili Marina Čilića. S njim su razgovarali vlasnica agencije Pro Sport Ivana Brkljačić i naš poznati novinar Marin Šarec.

Vojnović ističe važnost trenera u svim fazama razvoja sportaša, pri čemu je naročito osjetljiv rad s djecom. Od mladih sportaša se često prerano očekuju vrhunski rezultati, što se jednako često pokazuje pogubnim za njihovu seniorsku karijeru.

„Postoji jedna zamka, čest pojam koji se spominje u stručnim krugovima, a to je ‘prerana specijalizacija’. Djeca, naime, ne bi smjela prerano početi trenirati onako kako treniraju odrasli i vrhunski sportaši. Trening djece se uvelike razlikuje od treninga vrhunskih sportaša“, upozorava Vojnović na ono što bi trebalo biti samorazumljivo, ali često nije.

Poznato je da je, bez obzira na to kojim će se sportom kasnije baviti, poželjno da u početku treniraju neki od bazičnih sportova, dakle atletiku, gimnastiku ili plivanje. Vojnović tu naročito ističe gimnastiku:

„Moje stručno iskustvo iz rada s djecom koja su prije toga trenirala gimnastiku je to da je tu nemjerljiva, ali stvarno nemjerljiva razlika u kvaliteti na treningu u odnosu na drugu djecu. Ja bih gimnastiku stavio u osnovnu školu kao obavezan predmet.“

Veliki problem sporta su sve češće i sve teže ozljede, a Vojnović i tu vidi veliku ulogu, pozitivnu ili negativnu, trenerske struke.

„Kad god ti se sportaš ozlijedi na treningu, u većini slučajeva odgovornost leži na tebi zato jer si ti taj koji upravlja trenažnim procesom, ti si mu rekao da taj dan napravi to-i-to. Nije problem kad se to dogodi jednom, jer tko radi taj i griješi, problem je ako ti se to dogodi deset puta“, zaključuje Vojnović.

O tome zašto Vojnovića nema u hrvatskoj atletici, kako je došao do Grand Slam naslova u tenisu, zašto su ga optuživali britanski mediji i još puno njegovih zanimljivih  razmišljanja pogledajte u ProSport Podcastu.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Pro Sport | Foto: Pro Sport

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close