Lifestyle

BIVŠI AVIOELEKTRIČAR IZ ŽELJAVE: “Bio je to veoma impresivan objekt – ogromni hodnici u kojima su bili stacionirani MIGOVI 21”

Nakon našeg prošlog teksta o Željavi,  napuštenom podzemnom aerodromu podno ličke Plješivice, razgovarali smo s Vladanom Miličevićem koji je tamo proveo devet mjeseci na poslovima avioelektričara.
Bio je to veoma impresivan objekt i teško je objasniti osjećaj kako je to bilo – nalaziti se u njemu. Nešto između nosača aviona, podmornice… Sama veličina objekta bila je impresivna, zatim osjećaj i saznanje da ste duboko ispod planine, ogromni hodnici u kojima su stacionirani MIG-ovi 21. – izjavio je Miličević za LIKACLUB.
Na pitanje  u kojem je periodu boravio na Željavi, istaknuo je kako je u kompleksu Željave proveo otprilike oko devet mjeseci.
vladan
 Od listopada 1986. do lipnja 1987. radio sam na poslovima avioelektričara i bio stacioniran u dijelu “Objekta 505” poznatom pod nazivom “zvijezda”. Impresije su bile veoma jake. Tako i dan danas, iako je prošlo 30 godina, u glavi imam još uvijek sve kako je tada bilo.  Sjećam se svakog hodnika i gdje se što nalazilo, kao da je jučer bilo!
Pitali smo ga i je li bilo poznatih ličnosti iz Jugoslavije koje su u vrijeme njegovog boravka posjetili Željavu.
U to vrijeme nitko iz državnog vrha nije posjećivao objekt, možda je jednom dolazio netko iz vojnog vrha ili aviacije, ali ne netko bitan da bih to upamtio. – izjavio je kratko Miličević.
Na pitanje je li nakon tog boravka u Željavi posjetio Liku, odgovor je bio  “na moju veliku žalost nisam više nikada posjetio Liku, kao ni Bosnu, iako mi je to bila velika želja.”

Unutar podzemnog objekta KLEK bivšega vojnog aerodroma Željava (1989) from zeljava.lybi on Vimeo.


Foto: screenshot VIMEO

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close