VijestiZdravlje

Kako birati plodove pri kupnji voća i povrća

Ono najbolje nije uvijek i najljepše, upravo nesavršenosti mogu biti privlačne, iznenaditi zadovoljstvom koje otkrivaju. Usput budi rečeno, govorimo o hrani. Previše onoga što se prodaje nije uzgojeno da bi imalo okus – nego da bi moglo podnijeti transport. Oblici i boje gotovo su savršeni, ali od okusa nema ni O. Takva hrana u hladnjaku može stajati tjednima – a najčešće i stoji jer baš i ne mami da je se pojede.


Da se izrazimo slikovito: kad je o voću i povrću riječ, želite zdravu seosku djevojku, a ne “plastičnu” pornozvijezdu. Kad krenete u kupnju, nabrusite sva osjetila. Vid: Prvorazredno voće i povrće najčešće je nepravilna oblika, a ima i mrljice. Dodir: Najsvježiji su teški, jedri plodovi s napetom kožom. Miris: Doslovno možete nanjušiti je li što zrelo: npr. zrele rajčice mirišu po stabljici; agrumi pak ne smiju mirisati po plijesni. Voće i povrće kupujte kad mu je sezona: tada je ne samo najbolje nego i najjeftinije.

Kako kupiti najbolje, savjetuje Aliza Green, autorica knjige Field Guide to Produce.

Narančasto upućuje na hranu bogatu karotenoidima. Vitamin A iz mrkve jača imunitet, a vitamin C iz agruma zdravlje usne šupljine. Žuto voće kao što su limun i ananas bogato je vitaminom C koji pospješuje zacjeljivanje rana i štiti od slobodnih radikala. Zeleno povrće bogato je magnezijem, koji štiti kosti. Povrće kao što su prokulice sadrži vitamin K, važan za zgrušavanje krvi. Plavo i ljubičasto voće i povrće kao što su grožđe, borovnice i kupus, sadrži antocijanine koji stanice štite od oksidacijskog stresa. Crveno pokazuje da se voće i povrće može boriti protiv raka zahvaljujući antocijaninima. Kalij iz rajčica kontrolira tlak, a vitamin A iz paprika osigurava zdravlje očiju.

Više na Men’s Health

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close