ZnanostScenaTech

Hrvatska biologinja Natalia sudjelovala u otkrivanju zajedničkog pretka svih bića

Molekularna biologinja Natalia Mrnjavac (25) iz Rijeke, zajedno je sa sedam znanstvenika otkrila je da je život nastao u mračnim morskim rupama


Svi ljudi imaju zajedničkog pretka koji je živio prije četiri milijarde godina. Znanstveni tim iz Düsseldorfa otkrio je kako je i gdje taj organizam živio. U sedmeročlanom timu je i Hrvatica, molekularna biologinja Natalia Mrnjavac (25).

Na engleskom taj se predak naziva LUCA. To je skraćenica za Last Universal Common Ancestor, odnosno posljednji univerzalni zajednički predak.

Svi naši nalazi upućuju na to da je LUCA živio u okolišu najsličnijem dobokim geotermalnim izvorima. Bio je anaeroban i autotrofan, ovisio je o plinovima i živio je od plinova u dubokim morskim hidrotermalnim izvorima. To je važno otkriće jer postoje dvije znanstvene hipoteze o tom pretku.

Pročitajte više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: 24sata

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close