Grad ZagrebScena

Biografski dox: Prikazivati će se biografije Ronalda, Kurta Cobaina i Malale

U šest ostvarenja iz službenog programa Biografski dox publika će na ZagrebDoxu (Cineplexx, 21. – 28. veljače) moći pobliže upoznati nekoliko planetarno popularnih osoba iz svijeta glazbe, nogometa i filma, ali i hrabre nositelje političkih i društvenih promjena kao što su pakistanska djevojčica Malala Yousafzai i francuski glaciolog Claude Lorius, javljaju iz ZagrebDoxa.


Nazvao me Malala intimni je portret Malale Yousafzai, pakistanske učenice i aktivistice za prava (ženske) djece na obrazovanje. Malala se u rodnom Pakistanu snažno isticala svojim sustavnim aktivističkim radom, a to je zasmetalo talibanskim moćnicima. Kada je imala 15 godina, talibani su joj na povratku iz škole pucali u glavu i vrat, što je borbena djevojčica preživjela te još žustrije nastavila svoju borbu za ljudska prava. Ovaj film Davisa Guggenheima uvid je u život iznimne dobitnice Nobelove nagrade, priča o njezinu javnom radu i odnosu s ocem.

Film Između neba i leda priča je o životnom putu glaciologa i klimatologa Claudea Loriusa i nosi snažnu poruku o tome što se događa – i što se može dogoditi – ako čovjek nastavi zanemarivati klimatske promjene. Prvi Loriusov susret s Antarktikom dogodio se 1955. godine, kada je kao mladić otkrio da svaki zračni mjehurić zarobljen u ledu sadrži uzorak zraka kakav je bio tisućama godina unatrag. Danas, na pragu osamdesete, Lorius zajedno s redateljem Lucom Jacquetom odlazi nazad u prošlost i putuje kroz svoj život kao kroz povijest čitavog planeta.

U filmu Cobain: Montage of Heck oskarovca Bretta Morgena pratimo priču o Kurtu Cobainu od početka njegova života u Aberdeenu do najsjajnijih dana Nirvane i Cobainova samoubojstva u proljeće 1994. godine. Koristeći kućne snimke, dnevnike, fotografije i animacije, Morgen u filmu otkriva dosad nepoznate pojedinosti iz života glazbenika i ikone grungea. Film je nominiran za nagradu Emmy u sedam kategorija, uključujući i kategoriju najboljeg dokumentarca.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: wikimedia commonsČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close