KolumneSvemu unatoč

Bilo jednom u Rusiji

Počelo je. Trump i Veliki vođa potpisali su primirje, ali koga briga? Sljedećih mjesec dana nogomet je u fokusu. I to u Rusiji, s kojom se politički ne slaže pola svijeta, ali koga briga i za to? U toj velesili opterećenoj dopinškim skandalima Svjetsko nogometno prvenstvo je već drugo veliko natjecanje koje su organizirali, nakon Zimskih olimpijskih igara u Sochiju.

Zanimljivo, s obzirom da se Rusiju želi prikazati kao nazadnu zemlju koja stenje pod Putinovom samovladom, da ne kažem diktaturom. Imperijalizam na istočni način očito je teže prihvatljiv demo(n)kratskom imperijalističkom zapadu koji gleda samo svoje interese pa im okupacija dijela Ukrajine i nije neki problem. Rusiji su kao nametnute neke sankcije, ali oni previše ne mare, dok je plina i dugih zima.
Gledajući gradove domaćine i stadione stječe se dojam da se radi o zemlji u razvoju, s bogatom kulturnom baštinom, kojoj ni komunistički mrak nije ubio široku slavensku dušu. Iako ju je dugo držao u okovima. Potemkinova sela možda i postoje, živi se teško, ali sigurno ne vlada beznađe i očaj. Opasnost od terorizma je tu, ali ništa veća nego u Londonu. Škole su sigurnije od onih u Teksasu. Iako, proći će dosta vremena dok se izbrišu posljedice Lenjinovih kolhoza i Staljinovih gulaga, ponajviše u kolektivnom sjećanju naroda kojem je bilo oduzeto sve.

Na duhovnoj razini Rusija se vratila svojim kršćanskim izvorima i to je njezina prava snaga. Nikakvi oligarsi, jer oni su prolazni i promjenjivi. Kao i Putin. Još u Fatimi 1917. obećano je da će se Rusija obratiti i istrgnuti iz čvrstog zagrljaja boljševičkog bezboštva. Bez raznoraznih parada ponosa, jer Rusi su već preponosan narod. Ne moramo ih voljeti, ali zaslužili su barem poštovanje. Njima ni svemir nije granica.

Ovih dana mnogi će Hrvati preplaviti Rusiju, od Baltika preko Rostova do Urala. Neka nas sve do Moskve, kažu da je prekrasna, pogotovo u srpnju.

Zdravstvujte!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close