Lifestyle

Bill Gates : zabrinut sam zbog razvoja umjetne inteligencije

Bill Gates jako je zabrinut zbog razvoja umjetne inteligencije, iako misli da će proći “desetljeća” prije nego što će superinteligentni strojevi predstavljati prijetnju ljudima. Ovim svojim upozorenjem pridružio se Elonu Musku i Stephenu Hawkingu.


BILL GATES posljednji je u nizu poznatih iz svijeta tehnologije koji je izrazio svoju zabrinutost oko evolucije umjetne inteligencije u budućnosti, iako misli da će proći “desetljeća” prije nego što će superinteligentni strojevi predstavljati prijetnju ljudima.

Ovim svojim upozorenjem pridružio se Elonu Musku i Stephenu Hawkingu koji su već napominjali da bi AI mogla označiti kraj čovječanstva, a kazao je to za vrijeme sudjelovanja u Redditovom segmentu Ask Me Anything.

“Ja sam u taboru onih zabrinutih zbog super inteligencije. Prvo će strojevi umjesto nas obavljati poslove i neće biti super inteligentni. To bi trebalo biti pozitivno ako to dobro sprovedemo. A nekoliko desetljeća nakon toga inteligencija je dovoljno jaka da počinje predstavljati problem. Slažem se s Elonom Muskom i nekim drugima po ovom pitanju i ne shvaćam zašto ljudi nisu zabrinuti zbog ovoga”, poručio je.

Musk je u nekoliko navrata govorio o opasnostima koje predstavlja umjetna inteligenciji, između ostalog i obraćajući se studentima MIT-a u listopadu prošle godine: “Moramo biti oprezni kada je u pitanju umjetna inteligencija. Ona je najveća prijetnja našoj egzistenciji. S njom prizivamo demone”, rekao je osnivač Tesla Motorsa i naglasio potrebu osnivanja regulatornog tijela na američkoj i međunarodnoj razini.

“Znate one priče u kojima lik s pentagramom i svetom vodom tvrdi da može kontrolirati demona, ali to na kraju ne ispadne tako”, našalio se Musk koji je prošlog kolovoza izjavio i da su “super inteligentni roboti potencijalno veća opasnost od nuklearnog oružja”.

A u intervjuu u prosincu Stephen Hawking poručio je: “Primitivni oblici AI koji već postoje pokazali su se vrlo korisnima. Ali mislim da bi daljnji razvoj mogao označiti kraj čovječanstva”, kazao je.

 


Foto: Guliver Image/Getty Images
Tekst: Index


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close