Tech

Biljke koje svijetle u mraku uskoro će zamijeniti sobnu rasvjetu?

Što kelj, špinat, krijesnice i sobna svjetiljka imaju zajedničko? Uskoro će svi oni svijetliti u mraku, piše 24sata


Naime, istraživači na MIT-u pokušavaju pomoću enzima uzetih iz krijesnica, luciferaza, napraviti biljke koje svijetle u mraku. Na pitanje zašto to rade, odgovorili su jednostavno – zato što i znanost može biti fora!

Onaj dulji i svakako dosadniji odgovor ima veze sa očuvanjem energije. Biljke u koje bi se stavljao ovaj enzim bi zapravo mogle zamijeniti sobnu rasvjetu, a to su: rikola, špinat, kelj te ljekovita potočarka. Planovi o svjetlećim biljkama sežu sve do krošnji drveća koje bi u budućnosti mogle zamijeniti uličnu rasvjetu, javlja Tech Crunch.

Naša vizija je napraviti biljku koja bi funkcionirala kao stolna lampa – lampa koju ne trebate uštekati u utičnicu”, izjavio je profesor Michael Strano te dodao kako energija zbog koje bi biljka svjetlila dolazi iz samog njezinog metabolizma.

Tim je zasad uspio napraviti da biljka svijetli tek 3,5 sata, no enzimi koje daju biljci su navodno tek jedna tisućina onoga što trebaju dobivati. Piše 24sata.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close