VijestiZdravlje

Biljka koja se koristi se za liječenje probavnih i dišnih organa, protiv tegoba s mjesečnicom, depresije i dijabetesa

U narodnoj medicini ova biljka koristi se za liječenje probavnih i dišnih organa, protiv tegoba s mjesečnicom, depresije i dijabetesa. Dobro djeluje i kod kožnih bolesti


Trava iva (Teucrium montanum) od mrtva pravi živa, uzrečica je koja prati biljku poznatu i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a koju mnogi travari smatraju vrijednom poput zlata. Ova biljka pripada obitelji usnatica, a ljekarnički joj je naziv Teucrii montani herba. Ova je biljka prirodni alterans, amarum, antiseptik, digestiv, emenagog, holagog, holeretik, specifik, stomahik i tonikum.

Među ostalim, koristi se za jačanje imunološkog sustava, a posebno je korisna ako ste izloženi stalnom stresu. U narodnoj medicini koristi se za liječenje probavnih i dišnih organa te se smatra da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih tvari nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca i nadutosti trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme te odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.

Također je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Smatra se i da pomaže kod noćnog znojenja kod tuberkuloze, tegoba s mjesečnicom, tegoba s jetrom i plućima, da potiče izbacivanje viška tekućine iz organizma te da vraća raspoloženje u depresiji.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: hidradenitis-suppurativa-cure.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close