Tech

“Stablo budućnosti” može se slobodno saditi po Hrvatskoj

Paulovnija, kinesko carsko drvo, najbrže rastuće stablo na planetu, drvo feniks, kako ga mnogi zovu, može se slobodno saditi po Hrvatskoj. Ministarstvo poljoprivrede, koje je najprije donijelo odluku da Paulovniju nije moguće koristiti u šumarstvu, sada je potpuno legaliziralo njezinu sadnju.


Tako su se brojni građani Hrvatske, koji su do sada poluilegalno podizali plantaže paulovnije ili pak sadili paulovniju u svom dvorištu samo za hladovinu, riješili muka i strahova da će im inspekcijske službe zakucati na vrata jer imaju biljku izrazito velikih listova koja brzo raste čak metar na mjesec.

Raste do 20 metara

Paulovnija je listopadno drvo iz porodice Paulowniaceae koje raste u središnjoj i zapadnoj Kini, a raste izuzetno brzo. Stabla paulovnije mogu narasti i do dvadeset metara visine, s promjerom debla oko jedan metar.

U Hrvatskoj bi mogla imati široku primjenu, od drva za ogrjev do izrade greda, drvne građe, namještaja, pa čak i mrtvačkih kovčega. Paulovnija, koja se još uvijek intenzivnije sadi samo u kontinentalnoj Hrvatskoj, u sljedećih pet do deset godina mogla bi zaživjeti i u Dalmaciji te zamijeniti dalmatinske maslinike i vinograde.

Postiže visoku cijenu

Cijena kubičnog metra paulovnije na svjetskim burzama iznosi fantastičnih tisuću američkih dolara, što je puno više negoli u najboljim godinama mogu donijeti maslina, loza, smokva ili drugo voće. Upravo jedno stablo paulovnije može dati kubik drva ili drvne građe, nakon osam godina uzgoja. Na tisuću kvadrata zemljišta, koje čak ne mora biti ni obrađeno, stane šezdesetak sadnica, a ukupno početno ulaganje je teko nešto više od tisuću kuna.

Pročitajte više na slobodnadalmacija.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close