SportTurizam

BICIKLOM PLITVIČKIM DOLINAMA: Rute preko Oštarskih stanova i Stare Kršlje

Općina Rakovica premrežena je biciklističkim stazama. Iako je to malo poznato, Plitvičke doline kao destinacija Turističke zajednice općine Rakovica obuhvaćaju čak osam uređenih i označenih biciklističkih staza koje umrežavaju cijelo područje destinacije i uključuju nekoliko znamenitosti.

Serijalom tekstova o mogućnostima staza i lokacijama kojima prolaze pokazati ćemo skrivene kutke male najjužnije općine u Karlovačkoj županiji, ali najsjevernije točke svjetskih poznatih Plitvičkih jezera koja je udaljena od njih tek nekoliko kilometara.

Biciklistička ruta R31 – preko Oštarskih stanova


Dužina staze je 7,94 kilometra, a visinska razlika samo 73 metra. Ruta R31 počinje u centru Rakovice, ide nogostupom D1 do slika-zaslona-2016-11-23-u-15-34-15skretanja u općinsko naselje Oštarski stanovi. Prolaskom kroz Oštarske stanove dolazi se do Turističkog centra Marko nakon čega se prelazi državna cesta broj 1 gdje se poljskim putem, asfaltom i makadamom vraća u Rakovicu preko još jednog naselja Općine, Rakovičkog selišta. Ovo je osnovna ruta s malom visinskom razlikom koja omogućava vozačima amaterima dobru zabavu i ne prevelik umor u Rakovici. Početak i kraj je u Rakovici gdje se mogu okrijepiti i odmoriti u centru mjesta. Donosimo i visinski pregled rute R31.

rakovica-htz-1

Biciklistička ruta R32 – do Stare Kršlje

Druga staza kreće također iz centra Rakovice, ali ovaj put asfaltnom cestom prema Grabovcu Drežničkom gdje se dolazi do skretanja za selo Stara Kršlja. Nastavlja se makadamom i šumskim putem do sela Stara Kršlja, a nedaleko te lokacije je putokaz u Novoj Kršlji za Baraćeve špilje. Zanimljive špilje sa idiličnom lokacijom i malim parkom i parkingom za bicikle te ležajima, po odslika-zaslona-2016-11-23-u-15-34-53moru omogućavaju siguran nastavak puta. Po obilasku, kreće se natrag prema Rakovici. Ruta
R32 je zahtijevnija, dužina staze je 12 kilometara dok je visinska razlika 62 metra. Biciklistima se preporučuje dobra kondicija, brdski bicikli s obzirom na makadam, te vožnju u skupinama!

U sljedećem tekstu vozimo vas kroz rute R33 i R34. Na ovom linku preuzmite kartu biciklističkih staza na web stranici Turističke zajednice općine Rakovica: Karta Biciklističkih stazaČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close