Lifestyle

Bežična kontracepcija: od 2018. kondomi sve manje u upotrebi

Do 2018. godine moglo bi doći do kraja doba kondoma i kontracepcijskih pilula, budući da se trenutno radi na wi-fi kontracepciji, piše Guardian.

Navodno se radi o kontracepciji koja će s bežičnom vezom moći dozirati na daljinu. Inovativnu pametnu kapsulu sponzorira Gates Foundation, a ona bi trebala djelovati 16 godina. Tako bi žene umjesto da svakim danom uzimaju po jednu pilulu, novim sustavom svakodnevno u krv dobivale točno određenu dozu hormona. Djelovanje bi nadzirali liječnici preko bežičnih signala, po potrebi bi mijenjali dozu ili pak potpuno zaustavljali otpuštanje hormona u organizam žene.

Cijeli postupak bi se odvijao pomoću računalnog mikročipa koji bi bio povezan s jednostavnim sustavom kontrole. Pritiskom na gumb počinjalo bi korištenje kontracepcije, a kada žena odluči zanijeti, s kontracepcijom bi se prekinulo.

Takva vrsta kontracepcije bi djelovala skoro polovicu reproduktivnog razdoblja žene tijekom kojeg bi liječnik na jednostavan način nadzirao razinu hormona. Pacijentice bi u sebi za to vrijeme nosile ‘uređaj’ veličin 20 x 20 x 7 milimetara.

Već iduće godine krenut će kliničko testiranje ovakve kontracepcije, dok bi se ista na tržištu mogla pojaviti do 2018. godine. Na sličan način bi se u budućnosti liječile i mnoge druge bolesti tako što bi se u određenim vremenskim intervalima u cirkulaciju otpuštale određene doze lijekova. Iako je razvoj ove inovativne pilule doista brz, znanstvenicima još ostaje odgovoriti na nekoliko bitnih pitanja.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) tako je zabrinuta zbog mogućih ozbiljnih sigurnosnih problema koje donosi ovakva industrija, dok se spominje i mogućnost upada u sustav medicine na daljinu. Ozbiljni rizik predstavljaju i pitanja nadzora i zlouporabe ako proizvođači novih tehnologija ne osmisle solidne mjere zaštite.

Tekst: srednja.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close