VijestiLifestyle

Bespilotne Facebook letjelice? Dolazi vrijeme dronova…

Nebo budućnosti, bar kako to zamišljaju ljudi iz Facebooka, moglo bi biti dom ogromnih bespilotnih letjelica sa pogonom na solarnu energiju, koje bi više mjeseci, možda čak i godina, ostajale u zraku i laserima slale internet signal na zemlju.

Direktor razvoja Jay Maguire rekao je da bi te letjelice bile na velikim visinama, daleko iznad komercijalnog zračnog prostora, ali i dijela atmosfere u kojem bi vremenski uslovi mogli  praviti probleme.

“Želimo da te bespilotne letjelice budu u zraku mjesecima, možda i godinama odjednom. O njima bi prije trebalo razmišljati kao o avionima, jer će biti veličine komercijalnih putnih letilica, kao što je boing 747. Jedan prototip, koji imamo u laboratoriji, je dugačak kao šest ili sedam ‘tojoti prius’, ali teži kao četiri automobilske gume”, rekao je Maguire.

Zasad se ne zna kada će ovi dronovi poletjeti, ali je najavljen bar jedan test let u SAD tokom 2015. godine.

Na listi potencijalnih zemalja u kojima bi dronovi funkcionirali u budućnosti su Indija i još 21 zemlja iz Južne Amerike, Afrike i Azije, a ne zna se kako Facebook misli uklopiti svoj futuristički plan u propise kojima je uređen zračni prostor tih zemalja.

Tekst: UL/mediamarketing

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close