VijestiZdravlje

Beroš: Stečeni imunitet ne znači da osoba nije zarazna za druge

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je upozorio da osobe koje su preboljele covid-19, kao i asimptomatski bolesnici, mogu prenijeti koronavirus drugim osobama, istaknuvši da samo cijepljenje može dovesti do kolektivnog imuniteta.


“Važno je znati da i oni koji su preboljeli covid mogu zaraziti druge osobe”, odgovorio je Baroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na upite kako bi se trebale ponašati osobe nakon bolesti.

Pojasnio je i da izliječeni od covida stječu imunitet, što znači da se oni vjerojatno neće razboljeti u idućem razdoblju, no to ne znači da  virus ne mogu prenijeti drugima.

Moramo misliti jedni na druge. Nošenje maski je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razmišljati jer cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i druge. Samo zajedno možemo spriječiti širenje ovoga virusa i epidemije”, poručio je.

Istaknuo je i važnost pooštravanja epidemioloških mjera uoči božićno-novogodišnjih blagdana zbog asimptomatskih bolesnika.

“Određeni dio inficiranih je asimptomatski. Oni u neznanju odlaze svojim obiteljima, druže se sa starijima i tako im mogu prenijeti virus”, objasnio je ograničavanje kretanja građana za blagdane.

Beroš je odgovorio i na pritužbe zdravstvenih djelatnika koji tvrde da ovoga mjeseca nisu dobili obećani dodatak na plaću zbog rada s covid-pacijentima.

Sve su bolnice dobile obavijest kako obračunati taj dodatak. No, neke od njih do tada su već izvršile obračun plaća i zato nisu uključile dodatak,  objasnio je.

“Onim zdravstvenim radnicima kojima nije sada isplaćen dodatak, dobit će s plaćom za prosinac dodatke i za studeni i prosinac. Niti jedan zdravstveni djelatnik koji radi s oboljelima od covida, neće ostati bez svog dodatka”, poručio je Beroš.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close