VijestiZdravlje

Beroš: “Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana”

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako je zadovoljan odazivom na cijepljenje protiv covida-19, da se traži “cjepivo više” i kako je u ponedjeljak, u dogovoru s Europskom komisijom, potvrđena dodatna količina Pfizerovog cjepiva.


Beroš se u Dnevniku HRT-a osvrnuo na pozitivne epidemiološke trendove te ponovno upozorio kako nema mjesta opuštanju s obzirom na treći val pandemije koji se događa u okolnim zemljama, ali i na specifičnu situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dodao je da je Vlada napravila sve kako bi osigurala cjepivo za građane.

U ovom trenutku mogu biti zadovoljan cijepljenjem. Interes je doista velik i mogu reći da se traži i cjepivo više. To znači da su građani prepoznali njegovu važnost i da su poklonili vjeru znanosti, struci i medicini. To je od iznimne važnosti jer da bi cijepljenje polučilo rezultate, moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70 posto, što vjerujem da ćemo uspjeti”, poručio je Beroš.

Ono što je trenutno limitirajuće za sve zemlje u svijetu je manja količina cjepiva jer proizvođači nisu u stanju pokrenuti proizvodnju i sad nuditi velike doze.

Izvijestio je kako su jučer poslijepodne u dogovoru s Europskom komisijom potvrdili novu dodatnu “top-up” količinu Pfizerovog cjepiva od 700.000 doza. Jučer su do 17 sati Komisiji trebali potvrditi hrvatsku odluku da bude pozitivno orijentirana prema toj ponudi.

To je od iznimne važnosti, dodao je, jer ćemo tako od planiranih milijun doza dobiti više od 1,8 milijuna, a doze će stizati sukcesivno. Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerovog cjepiva pa bi do kraja ožujka trebali zaprimiti 264.000 doza. Sutra dolazi i Modernino cjepivo, a do kraja veljače ukupno 52.000 doza.

Također, kao dobre vijesti naveo je da je AstraZeneca napredovala u procesu odobravanja te da će EMA vrlo vjerojatno to cjepivo odobriti 29. siječnja.

“Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana. Pogotovo ako se odobri AstraZeneca jer bi na početku godine trebali dobiti 1,7 milijuna doza”, istaknuo je.

Beroš: Korona-kriza košta iznimno puno, dosad “ugrubo” više od dvije milijarde kuna

Što se tiče privatnih zdravstvenih djelatnika, Beroš je rekao da nisu na njih zaboravili te će se oni cijepiti krajem siječnja ili početkom veljače. Također, ponovio je da su prioritet kod cijepljenja korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi i zdravstveni djelatnici.

U drugoj fazi su stariji od 65 godina i kronični bolesnici, dok bi se mlađi od 65 mogli cijepiti početkom proljeća, odnosno krajem veljače, početkom ožujka, što ovisi o dinamici dostave cjepiva.

Vezano za stanje sisačke bolnice nakon potresa, rekao je da inženjeri evaluiraju situaciju. Sporna je bila kirurška zgrada, za koju stručnjaci govore da je u ovom trenutku sigurna za nastavak liječenja, uz manje popravke, za razliku od drugih zgrada koje su potpuno nesigurne, rekao je ministar.

Također, Beroš je potvrdio da koronavirus kriza košta “iznimno puno”. Tako je izvijestio da je samo na testiranje, liječenje i bolovanje utrošeno preko 1,132 milijarde kuna, na posebne lijekove 82 milijuna, na cjepiva 420 milijuna – ukupno 1,634 milijardu kuna, i to bez sredstava koja su putem robnih rezervi išle za nabavu zaštitne opreme, odnosno preko pola milijarde kuna.

“Prema tome, ugrubo preko dvije milijarde kuna, izuzevši sve one troškove koje su imale pojedine bolnice tijekom tehničke prilagodbe, kao na primjer KB Dubrava te bolnice u Varaždinu i Čakovcu. Nemjerljiv je taj financijski iznos, međutim Vlada prepoznaje zdravlje građana kao prioritet”, poručio je Beroš.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close