Zadarska županijaZdravlje

Beroš: Nabavlja se još četiri respiratora za Zadar

UKUPNO 50 OBOLJELIH

U Zadarskoj županiji su tri novozaražene osobe koronavirusom i sada je ukupno 50 oboljelih te dvije iz Ličko-senjske koje se liječe u Zadru, rečeno je u petak na županijskom Stožeru Civilne zaštite kojeg je posjetio ministar zdravstva Beroš i najavio nabavu još 4 respiratora za Zadar.


Načelnik zadarskog županijskog Stožera CZ Šime Vicković rekao je na konferenciji za novinare da je zadarski Stožer dobio šator za trijažu pacijenata koji će se postaviti ispred Opće bolnice Zadar.

“Od troje novoboljelih jedna osoba vezana je uz kontakte iz biogradske bolnice. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar leži 19 pacijenata, a u COVID jedinici intenzivnog liječenja sada je troje oboljelih, među njima je jedna osoba mlađe životne dobi”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Šestero pacijenata s lakšim simptomima danas će biti premješteno u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, najavio je.

U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika, dodao je ravnatelji Čulina.

U samoizolaciji je od jučer još 80 osoba, pa je ukupan broj aktivnih mjera 1252 na zadarskom području, a za 1084 osobe mjera samoizolacije je završila.

Nabavljaju se još četiri respiratora za Zadar

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera da je u Zadar došao zahvaliti svim članovima Stožera koji su dobro organizirali posao i svim građanima koji poštuju mjere jer to su mjere koje čuvaju zdravlje hrvatske nacije od epidemije. Sa članovima Županijskog stožera razgovarao je i o kadrovskim problemima i mogućnostima mobilizacije zdravstvenih djelatnika. s obzirom na ‘moguće ispade’.

“Svatko od nas može napraviti nešto za sebe. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život”, rekao je Beroš.

‘Ponukan rezultatima iz intenzivne, iako smo rekli da stariji imaju teži klinički tijek, u zadnje vrijeme pojavila se i mlađa populacija, pa se pokazalo da i ona može oboljeti od težeg oblika’, poručio je Beroš mladima i pozvao ih na provođenje propisanih zdravstvenih mjera.

Na novinarski upit hoće li upozoriti liječnike, kao i mlade, jer su neki od njih širili zarazu, Beroš je odgovorio: “Već sam rekao da je na liječnicima povećana odgovornost, jer mi smo ti koji znaju kako se virus širi i moramo voditi računa o svom i tuđem zdravlju. Apsolutno apeliram na zdravstvene radnike, oni se u velikoj većini odgovorno ponašaju”, kazao je.

Upitan za kontradiktorne informacije u javnosti o nultom pacijentu u biogradskoj bolnici rekao je da će se ispitati sve relevantne okolnosti.

Ja sam informiran da je virus ušao putem bolesnice, prema tome uobičajeno je da obole zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. Nisam dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. No, kao što sam rekao, analizirat će se odgovornost svih nas, pa tako i mene. Nisam istražitelj, zatražio sam informacije i dobio sam ih. Postoji i zdravstvena inspekcija i istina uvijek mora biti detektirana. U ovom trenutku ovo su informacije koje ja imam”, rekao je ministar zdravstva.

Zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način

Odgovarajući na pitanje je li 16 respiratora dovoljno za zadarsko područje, ministar je rekao da u Zadru ima nešto više respiratora.

Nabavljaju se još četiri respiratora. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće ni trebati. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, ali nemamo čarobni štapić, a i vi ste sada svi jako blizu jedni drugima; molim da se razmaknete”, poručio je Beroš novinarima.

Istaknuo je da ova ugroza traje mjesec dana, a naš zdravstveni sustav je reagirao na adekvatan način.

U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test, rekao je Beroš.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić najavio je da će u nedjelju navečer u luku Gaženica posebnim katamaranom “Jadrolinije” stići hrvatski građani iz Ancone.

Oni koji nisu s područja naše županije će se prepratiti, a osobe s našeg područja epidemiolozi će pregledati. Oni koji budu imali uvjeta za samoizolaciju bit će upućeni kućama, a drugi će se smjestiti u karantenu“, rekao je Medić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close