Tech

Baterija koja se napuni za minutu

Na Sveučilištu Stanford rade na razvoju nove baterije, koja ne samo što bi mogla biti napunjena za manje od 60 sekundi, već je i sigurnija od sadašnjih litij-ionskih baterija.


Njome bi jednog dana mogli jako brzo puniti pametne telefone i druge uređaje. Zanimljivo, veliki korak naprijed u istraživanju došao je slučajno.Nova baterija je aluminij-ionska, što znači da bi mogla biti značajno jeftinija od litij-ionske. Trebala bi biti izdržljivija, a i manji su izgledi da će se zapaliti ili eksplodirati ukoliko je oštetite.
 Aluminij-ionske baterije nisu novost, no dosad je problem bio kako pronaći prave materijale za anodu i katodu, one koji će održati performanse na zadovoljavajućoj razini. Slučajno je otkriveno kako ulogu katode može preuzeti grafit. Rezultat je baterija koja može izdržati 7.500 ciklusa punjenja, a da pritom zadrži iste performanse. Za sto ciklusa više od drugih aluminij-ionskih baterija i za tisuću više od sadašnjih litij-ionskih baterija.

Uz to je i fleksibilna, pa bi mogla biti pogodna za ugrađivanje u proizvode u rasponu od pametnih satova do automobila.

Problem koji je potrebno riješiti je taj što daje tek dva volta, manje od 3,6 volta koliko daju litij-ionske baterije, a i energetska gustoća joj je niža.


Tekst: www.tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close